Toyota GR86 Forum - GT86 Forum, Subaru BRZ Forum, Scion ... banner

Wyłącz DRL w Tech stream

4.2K views 19 replies 13 participants last post by  BMP_R32  
#1 ·
Więc zabrałem dziś mojego GR86 do dealera. Jedną z rzeczy na mojej liście do zrobienia było wyłączenie świateł do jazdy dziennej, które są włączone cały czas. Nie obchodzi mnie to, ponieważ mieszkam na Florydzie i jest tu sporo słońca. Za każdym razem, gdy jesteś na małym wzniesieniu lub czymś w tym rodzaju i chcesz włączyć hamulec postojowy, wyłącza on światła, aż zwolnisz hamulec postojowy, a wtedy włączają się ponownie. Słyszałem, że diody LED w nowoczesnych samochodach są dość drogie. Wydaje się więc, że to niepotrzebne zużycie diod LED. Wolę, jak jest w moim Camry z 2018 roku. Dźwignia kierunkowskazów ma faktycznie pozycję auto, w której światła do jazdy dziennej są włączone cały czas w tej pozycji, a właściwe reflektory włączają się na podstawie czujnika światła. Jednak w Camry jest pozycja całkowitego wyłączenia, której najczęściej używam. Instrukcja obsługi GR 86 mówi, że jest to pozycja do wyboru przez dealera, która ma być włączona lub wyłączona. Z wyjątkiem Kanady. Mieszkam w USA, więc powinny móc być wyłączone zgodnie z instrukcją obsługi. Technik mówi mi, że nie ma opcji, aby je wyłączyć. Czy ktoś tutaj z wersją Toyoty tego samochodu próbował to zrobić? A co z właścicielami BRZ? Zastanawiam się, czy on nie chciał się tym zajmować (ponieważ praca gwarancyjna daje technikom mało pieniędzy), czy też naprawdę nie da się tego zrobić?

#5 ·
Nigdy nie uważałem zużycia za problem w przypadku pełnych świateł LED.
Też bym tak nie pomyślał. Dopóki nie zacząłem słyszeć tych historii o ludziach, którzy płacili szalone ceny za inne pojazdy. Nie jestem pewien co do naszych. Znam jedną osobę osobiście. Nie online. Kobieta, z którą się spotykałem, miała znajomą, u której pracowała, która zapłaciła blisko 3000 dolarów za wymianę uszkodzonego zespołu z tyłu jej SUV-a. To był, jak sądzę, pojazd GM. Nie Mercedes, lol. Diody LED generalnie mają szalenie długą żywotność na arkuszu danych, ale kilka z nich zawiodło w moim domu. W tych elementach znajduje się dodatkowa elektronika, która prawdopodobnie zawodzi. Nie jestem pewien co do samochodów. Mam nadzieję, że u nas to nie problem

#6 ·
Zanim odebrałem mojego BRZ, poprosiłem dealera o wyłączenie DRL i zrobienie kilku innych rzeczy*. Teraz, jeśli chcę je włączyć, przekręcam pokrętło reflektorów na ustawienie "światła postojowe". To włącza DRL i tylne światła, co wydaje mi się lepsze w sytuacjach, gdy chcę mieć DRL, na przykład w bardzo pochmurny dzień. Prawdopodobnie włącza to również boczne światła obok przednich kół, ale nie sprawdzałem.

*Cieszę się również, że zrobili to tak, że po ustawieniu HVAC na wydmuchiwanie powietrza z otworów na przedniej szybie, klimatyzacja nie włącza się automatycznie. Sam mogę włączyć klimatyzację, jeśli chcę mieć to osuszone powietrze. Czasami chcę po prostu skierować powietrze z tych otworów, aby dostać świeże powietrze do kabiny, bez nawiewu na mnie.

#13 ·
Bingo! Don't be your grand parents, putting clear plastic seat covers on the car so that the next owner can enjoy the perfect seats. Use the car and have fun doing it.
Lol, zgadzam się z tym sentymentem. Nie zrobiłbym tego ani niczego podobnego... Światła do jazdy dziennej nie wnoszą nic do mojej przyjemności, gdy słońce świeci wspaniale tutaj na Florydzie. I słyszałem, że te zespoły świateł kosztują tysiące, których nie chciałbym wydać. Wolałbym mieć te fajne owijki działające w nocy, kiedy byłoby to dla mnie ważniejsze.

#17 ·
Szkoda, że nie możemy wyłączyć DRL. Osobiście nie chcę ich włączonych. Cholera! Nie potrzebuję ich.
Kolejna zbędna rzecz, którą wrzucają do samochodu, żeby...
Statystyki temu przeczą.

• W jednym z badań w Ameryce Północnej nad pojazdami flotowymi naukowcy stwierdzili, że te z włączonymi światłami do jazdy dziennej w godzinach dziennych miały o 7% mniej wypadków.
  • W innym badaniu, dotyczącym stanu Minnesota w latach 1995–2002, naukowcy stwierdzili, że wskaźnik wypadków wśród 184 637 pojazdów bez standardowych świateł do jazdy dziennej był 1,73 razy wyższy niż w przypadku pojazdów ze światłami.
  • National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) stwierdziła również, że światła do jazdy dziennej zmniejszają:

• „Śmiertelne wypadki w ciągu dnia w przeciwnym kierunku o 5 procent”.

• „Nietrwałe wypadki w ciągu dnia w przeciwnym kierunku/pod kątem o 5 procent”.

• „Ofiary śmiertelne w ciągu dnia wśród osób niebędących kierowcami, pieszych i rowerzystów w wypadkach z udziałem jednego pojazdu o 12 procent”.

• „Śmiertelne wypadki w ciągu dnia w przeciwnym kierunku pojazdu pasażerskiego z motocyklem o 23 procent”.

#10 ·
Jestem zupełnym przeciwieństwem. Chcę, żeby były włączone cały czas, ponieważ dodaje to wyglądu pojazdowi, ale głupotą jest wyłączanie odpowiedniego boku, gdy zapala się to światło sygnałowe, z wyjątkiem sytuacji, gdy włączone są reflektory. Wtedy są zawsze włączone, niezależnie od lewego lub prawego kierunkowskazu. Wygląda na to, że coś jest nie tak z samochodem, gdy używasz kierunkowskazów w ciągu dnia, gdy to światło do jazdy dziennej jest wyłączone z migającym kierunkowskazem.

#11 ·
Jestem zupełnym przeciwieństwem. Chcę, żeby były włączone cały czas, ponieważ dodaje to wyglądu pojazdowi, ale głupotą jest wyłączanie odpowiedniego boku, gdy zapala się to światło sygnałowe, z wyjątkiem sytuacji, gdy włączone są reflektory. Wtedy są zawsze włączone, niezależnie od lewego lub prawego kierunkowskazu. Wygląda na to, że coś jest nie tak z samochodem, gdy używasz kierunkowskazów w ciągu dnia, gdy to światło do jazdy dziennej jest wyłączone z migającym kierunkowskazem.
To głupie, ale w zasadzie wszystkie nowoczesne samochody tak robią. Prawdopodobnie po to, aby zwiększyć widoczność lampy kierunkowskazu lub coś w tym stylu, jak przypuszczam.

#15 ·
Wyjąłem tę bezpiecznik następnego dnia po dostawie. Koniec DRL, ale w nocy nadal przyciemnione światło jak zwykle.
Co tu pomijam? Po prostu wyciągnij bezpiecznik DRL.
Wyjąłem bezpieczniki DRL z moich Hond i Acur.
Hmmm. Nie wiedziałem, że dioda LED będzie nadal działać przy włączonych światłach. Jeśli tak jest, to proste rozwiązanie. Dzięki

#20 ·
To rozczarowujące, kupiłem to nieustraszone urządzenie tutaj: BUNDLE - DauntlessOBD Enhanced + 2022+ GR86/BRZ ASC CAN Adapter. Udało mi się wyłączyć światła do jazdy dziennej, które świeciły cały czas, ale kiedy przełącznik jest ustawiony na opcję świateł do jazdy dziennej i chcę je włączyć, światła do jazdy dziennej nadal wydają się wyłączone (pojawia się bardzo słabe światło, a nie pełna jasność). Po prostu przywróciłem ustawienie fabryczne na światła do jazdy dziennej włączone cały czas, ponieważ nie ma sensu, aby światła do jazdy dziennej były bardzo słabe, gdy wybiera się je na przełączniku.