Toyota GR86 Forum - GT86 Forum, Subaru BRZ Forum, Scion ... banner

ceramic coating or annual detail

21 - 40 of 43 Posts
Za 900 $ za 3 lata wolałbym zapłacić 25 $ miesięcznie za nieograniczone mycie w myjni ekspresowej i otrzymać tak zwany "wosk uszczelniający" i mieć dostęp do darmowych odkurzaczy. Ale za 10 lat prawdopodobnie będziesz musiał przemalować części swojego samochodu.
Dziękuję!
Z detailerem upewnił mnie, że przed nałożeniem glinką i wypoleruje samochód.
Na 1 rok ochrony na pewno to sprawdzę. Jak często polecasz mi polerować mój samochód tą metodą?

Upewnię się, że obejrzę Twój film!
Polerowanie jest naprawdę konieczne tylko wtedy, gdy planujesz natychmiast po nim nałożyć półtrwałą formę ochrony.

Osobiście nie polecałbym polerowania pojazdu dla niczego poniżej 3-letniej powłoki ceramicznej. Jedyną sytuacją, w której można by obejść tę zasadę, jest sytuacja, w której glinkujesz samochód, a lakier ulega uszkodzeniu (co zdarza się w tych samochodach) i musisz po prostu usunąć to uszkodzenie powierzchni.

W takim przypadku miękka czarna podkładka / podkładka wykończeniowa i kilka przejść przy bardzo niskiej prędkości. Nie budując ciepła i rzucając tam ten uszczelniacz do wyboru.

Ale znowu, nadal naprawdę wierzę, że jeśli zamierzasz przejść przez kłopot z glinkowaniem samochodu i jego polerowaniem, możesz go również pokryć ceramiką. Te prace przygotowawcze to 90% pracy związanej z powłoką.

W przeciwnym razie polecam bardzo dokładne mycie zewnętrzne / dekontaminacyjne z użyciem preparatu do usuwania żelaza, a następnie nałożenie wybranego uszczelniacza bez polerowania pojazdu.

Dlaczego ludzie mówią o łatwości pielęgnacji? Czyż nie zawsze jest łatwa w pielęgnacji, gdy się ją umyje? Dla mnie i tak są to te same kroki, niezależnie od tego, czy pojazd jest brudny, czy czysty. Uderzyć wodą, mydłem, wiadrami, spłukać, wysuszyć.

Nie wiem. Nie jestem profesjonalistą i nie obchodzi mnie ostateczny wygląd, ponieważ nie poleruję ani nic takiego, po prostu używam PPF i utrzymuję go w czystości, wosk to tylko coś fajnego do zrobienia.

Zaletą ceramiki jest to, że dłużej pozostaje czysta. Nadal pojawiają się drobne rysy i tym podobne. Jeśli myjesz samochód co tydzień, nie widzę sensu. Miałem raz powlekany samochód i było to miłe w zimie, kiedy nie mogłem go często myć i pozostawał znacznie czystszy niż zwykle, ale przez resztę roku nie miało to sensu, ponieważ i tak go myłem. Teraz używam po prostu wosku w sprayu Turtle Wax Hybrid Ceramic i wystarcza na kilka miesięcy. Kilka warstw i lepiej przechodzi przez zimę niż zwykle. Jeśli chcesz to zrobić, śmiało. To nic złego. Ale jeśli sam tego nie zrobisz, nie widzę, żeby było warte pieniędzy. Przeznacz te pieniądze na PPF na przód.

Zaletą ceramiki jest to, że dłużej pozostaje czysta. Nadal pojawiają się drobne rysy i tym podobne. Jeśli myjesz samochód co tydzień, nie widzę sensu. Miałem jeden samochód pokryty raz i było to miłe w zimie, kiedy nie mogłem go często myć i pozostawał znacznie czystszy niż zwykle, ale przez resztę roku nie miało to sensu, ponieważ i tak go myłem. Obecnie używam tylko wosku w sprayu Turtle Wax Hybrid Ceramic i wystarcza na kilka miesięcy. Kilka warstw i przechodzi przez zimę wyglądając lepiej niż zwykle. Jeśli chcesz to zrobić, zrób to. To nic złego. Ale jeśli sam tego nie zrobisz, nie widzę, żeby było warte pieniędzy. Przeznacz te pieniądze na PPF na przedniej części.
moja logika dokładnie, dokładnie to zrobiłem/robię. Wygląda dla mnie tak dobrze, jak to tylko możliwe.

Dlaczego ludzie mówią o łatwości pielęgnacji? Czyż nie zawsze jest łatwa w pielęgnacji, gdy się ją umyje? Dla mnie to i tak te same kroki dla brudnego lub czystego pojazdu. Uderzyć wodą, mydłem, wiadrami, spłukać, wysuszyć.

nie wiem. Nie jestem profesjonalistą i nie zależy mi na ostatecznym wyglądzie, ponieważ nie poleruję ani nic, po prostu używam PPF i utrzymuję go w czystości, wosk to tylko coś fajnego do zrobienia.
Po pierwsze, masz rację. Jeśli nie zależy Ci na ostatecznym wyglądzie, nie ma potrzeby stosowania powłoki ceramicznej. Uwielbiam, gdy samochód wygląda czysto z nieskazitelnym, szklanym lakierem. Utrzymanie tego standardu w codziennym użytkowaniu bez dużej ilości pracy jest trudne. Jeśli nie przeszkadza Ci brak tego poziomu szczegółowości, to świetnie i możemy zakończyć dyskusję w tym miejscu.

Problem i trudność w tego typu dyskusjach polega na tym, że każdy pokazuje swoje max-age-of-2-years-BRZ/86 i mówi: "Czy mój nie wygląda świetnie bez tych wszystkich dodatkowych pieniędzy i pracy?"

To odpowiednik osoby ćwiczącej przez tydzień i pytającej: "Gdzie jest mój 6-pak"? (odwrotny przykład, ale mimo wszystko ważny)

Prawdziwym problemem jest trwałość. Jak wspomniał nasz profesjonalny detailer, ilość bezbarwnego lakieru jest ograniczona. Z czasem zauważysz więcej zawirowań po myciu, żółknięcie PPF lub ostatecznie usuniesz bezbarwny lakier, jeśli często korygujesz i tniesz lakier.

Powłoka ceramiczna rozwiązuje te problemy. Może być nakładana na lakier i PPF (zapobiegając żółknięciu PPF), dodaje niesamowite właściwości hydrofobowe i chroni bezbarwny lakier, przejmując na siebie zarysowania. Ponadto zapewnia piękny, szklany połysk, który jest łatwiejszy w utrzymaniu w czasie.

Przeanalizujmy ponownie tę dyskusję za 5+ lat i porównajmy lakiery lub PPF naszych pojazdów. Zobaczysz znaczne różnice i mniej czasu poświęconego na naprawy lakieru, jednocześnie zachowując ten szklany wygląd.

edytuj: zaktualizowano, aby było bardziej jasne i zwięzłe

Problem i trudność z tego typu dyskusjami polega na tym, że każdy pokazuje swoje max-age-of-2-years-BRZ/86 i mówi: „czy mój nie wygląda świetnie bez tych wszystkich dodatkowych pieniędzy i pracy?”

To odpowiednik osoby ćwiczącej przez tydzień i pytającej „gdzie jest mój sześciopak”? (odwrotny przykład, ale mimo wszystko ważny)

Problem tkwi w trwałości. Jak powiedział nasz profesjonalny detailer, jest tylko tyle lakieru bezbarwnego, a im starsze będą nasze samochody, tym więcej zawirowań zobaczysz po myciu na lakierze bezbarwnym lub żółknięciu PPF, lub jeśli zawsze korygujesz i tniesz lakier, w pewnym momencie usuniesz cały lakier bezbarwny.

Powłoka ceramiczna to coś, co w tym wszystkim pomaga. Możesz nakładać powłoki ceramiczne na lakier i PPF (nałożenie na PPF zapobiega żółknięciu), dodaje dość szalone właściwości hydrofobowe, które utrzymują się bardzo długo i zapobiega zarysowaniu lakieru bezbarwnego podczas mycia, ponieważ „rysuje” powłokę.

Porozmawiajmy o tym za 5+ lat i porównajmy wtedy lakiery lub PPF naszych pojazdów, a zaczniesz dostrzegać znaczne różnice i/lub czas poświęcony na naprawę lakierów w naszych samochodach.
Mam 13-letni PPF na moim codziennie użytkowanym samochodzie. I co zaskakujące, wygląda świetnie. Bez ceramiki i nawet nie myłem go przez wiele lat, jak dwa razy w roku. Ale raz w roku robię uszczelniacz.
220 tys. km na nim, a PPF jest zainstalowany od pierwszego dnia. llumar. 4 lata później robię tylko raz w roku uszczelniacz na samochodzie. Czy to pomaga PPF? Nie jestem pewien. Ale nadal wygląda dobrze.
Nie wiem jednak, jaki to rodzaj uszczelniacza, mamy miejsce o nazwie ziebart, zapłaciłem około 250 dolarów w 2015 roku, a co wiosnę dostaje mycie/uszczelnianie i powłokę antykorozyjną.
Image

Mam 13-letnią folią PPF na moim codziennie użytkowanym samochodzie. i co zaskakujące, wygląda świetnie. bez ceramiki i nawet nie myłem go przez wiele lat, tak jak dwa razy w roku. ale uszczelniacza używam raz w roku.
Wspaniale i cieszę się z ciebie. Zwracam tylko uwagę na powody, dla których ktoś chciałby powłokę ceramiczną.

Lepszym testem byłoby posiadanie dwóch oddzielnych samochodów, jednego takiego jak ty, tylko z PPF, a następnie jednego z PPF i powłoką ceramiczną. To byłoby coś, co byłoby mnie zainteresowane zobaczeniem wyników.

Edycja: Właśnie zobaczyłem zdjęcie! Ładne! Chociaż powiem, że chociaż zdjęcie pokazuje, że twój lakier jest nienaruszony, PPF sprawia, że ​​wygląda trochę "matowo" lub niewyraźnie? Nie jestem pewien, jaki jest właściwy termin, ale zdecydowanie nie wydaje się mieć tego samego połysku szkła, jaki powłoka ceramiczna pokazuje w dłuższej perspektywie. Nie wiem, to tylko coś, co lubię, dlatego to zrobiłem. Ale każdemu według jego gustu!

Trudno pokonać ceramikę dla dobrego wyglądu i łatwości pielęgnacji. View attachment 51045
Nie powlekany ceramiką i 35 tys. mil. Nie myty od kilku tygodni. Taśma była do małej naprawy wgniecenia. Samochód ma teraz nieco ponad 40 tys. mil. Nadal wygląda tak samo. Po prostu dbaj o niego.

Attachments

Wspaniałe i cieszę się z ciebie. Zwracam tylko uwagę na powody, dla których ktoś chciałby powłokę ceramiczną.

Lepszym testem byłoby posiadanie dwóch oddzielnych samochodów, jednego tylko z PPF, a następnie jednego z PPF i powłoką ceramiczną. To byłoby coś, co byłoby mnie zainteresowane zobaczeniem wyników.
Czy uważasz, że gówno Ziebart Diamond Glow Shield jest dobre lub porównywalne do ceramiki w 2015 roku? Przeprowadziłem się do Ohio, zapłaciłem 250 dolarów i otrzymałem powłokę podwozia/zabezpieczenie przed rdzą, a oni nałożyli na to ten coroczny uszczelniacz Diamond Gloss. (Szczerze mówiąc, nie obchodzi mnie to), ale było to częścią pakietu, teraz jest za darmo na całe życie. (Cóż, zapłaciłem 250), ale robię to od prawie 10 lat każdego roku.

Niez ceramicznie powlekany i 35 tys. mil. Nie myty od kilku tygodni. Taśma była do małej naprawy wgniecenia. Samochód ma nieco ponad 40 tys. mil. Nadal wygląda tak samo. Po prostu dbaj o niego.
Nie jeździsz ludziom po tyłkach. To jest problem, który widzę, myślę, u wszystkich właścicieli samochodów, jadę autostradą 70 mil na godzinę z 4 kreskami na tempomacie w moim samochodzie, wystarczająca odległość, zaraz wracam, widzę ludzi jadących 80 mil na godzinę i 1 długość samochodu lub pół długości samochodu między sobą na pasie do wyprzedzania. Jeżdżą sobie po tyłkach, dostając każdy odprysk kamienia, na który zasługują.
Ludzie nie zachowują wystarczającej odległości.

Czy uważasz, że ten cały Ziebart Diamond Glow Shield jest dobry lub porównywalny do ceramiki w 2015 roku? Przeprowadziłem się do Ohio, zapłaciłem 250 dolarów i dostałem podkład/zabezpieczenie przed rdzą, a oni nałożyli na to ten coroczny uszczelniacz Diamond Gloss. (Szczerze mówiąc, nie obchodzi mnie to), ale było to częścią pakietu, teraz jest darmowy na całe życie. (Cóż, zapłaciłem 250), ale robię to już prawie 10 lat każdego roku
Niestety, nie mogę tego skomentować, ponieważ nie mam żadnego doświadczenia. Większość rzeczy, na które patrzę, to testy online przeprowadzane przez detailerów przez długi okres czasu, a następnie używam powłoki, która najlepiej odpowiada moim potrzebom, jest dostępna dla ogółu społeczeństwa itp.

Oto przykład dobrego detailera, który pokazuje wiek po 1 roku:

całkiem schludnie.

Nie jeździsz ludziom po tyłkach. To jest problem, który widzę, myślę, u wszystkich właścicieli samochodów, jadę autostradą 70 mil na godzinę z 4 kreskami na tempomacie w moim samochodzie, dużo dystansu, zaraz wracam, widzę ludzi jadących 80 mil na godzinę i 1 długość samochodu lub pół długości samochodu między sobą na pasie szybkiego ruchu. Jeżdżą sobie po tyłkach, dostają każdy odprysk kamienia, na który zasługują.
Ludzie nie zachowują wystarczającej odległości.
Jeżdżę z prędkością 80 na tempomacie, ale masz 100% racji. Daję ludziom dystans. Mam odpryski kamieni, ale zdecydowanie unikam wielu, zachowując duży dystans! Pomaga mi to, że pracuję wcześnie i zwykle jadę do pracy o 0400.

Zrób to sam. Pieniądze wydane na to, czego potrzebujesz, aby zrobić to wszystko samemu, to ułamek tego, co kosztowałoby zrobienie tego profesjonalnie.
Jedyną rzeczą, na którą naprawdę trzeba uważać, jest korekta lakieru. Nałożenie właściwego produktu jest bardzo proste. Jest tak wiele filmów, które w pełni omawiają ten proces, że nie ma powodu, aby płacić, chyba że po prostu nie możesz sobie zaufać. Evasive Trueno wyjaśnia to wszystko tutaj: https://www.gr86.org/threads/protec...rotect-your-investment-a-diy-guide-to-ceramic-coating-your-gr86-brz.9002/page-2
Zrobiłem to na moim FRS i zrobiło to dużą różnicę w pielęgnacji, ponieważ rzeczy naprawdę nie przywierają tak łatwo do lakieru. Nie jestem pewien, jak długo to ostatecznie wytrzymało, ale kiedy go sprzedałem, było na nim chyba 3-4 lata i nadal robiło to, co powinno. Użyłem tego:https://www.amazon.com/20H-Advanced...d_rd_r=a10d520e-48ca-4351-8eab-396ed65893fb&ref_=pd_hp_d_atf_ci_mcx_mr_hp_atf_m, ale wiem, że teraz są o wiele lepsze produkty. Jeszcze nie zrobiłem 86, ponieważ potrzebuję zadaszonego miejsca na okres schnięcia po zakończeniu i to jedyny powód, dla którego jeszcze tego nie zrobiłem.
Całkowicie się z tym zgadzam. Lakier jest miękki, więc naprawdę wpływają na niego owady i ptasie odchody. Konserwacja lakieru nie jest trudna, jeśli trochę poszukasz i spróbujesz. To bardziej satysfakcjonujące, gdy robisz to sam i wiesz, jak go poprawić, jeśli jest to potrzebne.

Zrób to sam. Zrobiłem to i byłem absolutnie zdumiony, że ludzie żądają za to ponad tysiąc dolarów. Używam ceramicznego sprayu co drugi miesiąc, aby utrzymać go gładkim i błyszczącym. Wszystko tak łatwo schodzi z samochodu. Dużo, dużo, dużo, BARDZO lepiej niż wosk.

Myję samochód raz w tygodniu, czasem co 2 tygodnie, jeśli jest słonecznie i sucho przez jakiś czas, ale każde mycie jest bez wysiłku. Pracuj mądrzej, a nie ciężej.

Zaletą ceramiki jest to, że dłużej pozostaje czysta. Nadal pojawiają się drobne rysy i tym podobne. Jeśli myjesz samochód co tydzień, nie widzę sensu. Miałem jeden samochód pokryty raz i było to miłe w zimie, kiedy nie mogłem go często myć i pozostawał znacznie czystszy niż zwykle, ale przez resztę roku nie miało to sensu, ponieważ i tak go myłem. Teraz używam tylko wosku w sprayu Turtle Wax Hybrid Ceramic i wystarcza na kilka miesięcy. Kilka warstw i lepiej przechodzi przez zimę niż zwykle. Jeśli chcesz to zrobić, zrób to. To nic złego. Ale jeśli sam tego nie zrobisz, nie widzę, żeby było warte swojej ceny. Przeznacz te pieniądze na PPF na przód.
Rzeczy, które przyklejałyby się i wymagałyby starannego czyszczenia, po prostu spływają. Samo mycie jest łatwiejsze dzięki ekstremalnym właściwościom hydrofobowym, suszenie na powietrzu oznacza, że potrzebne jest tylko lekkie wycieranie ręcznikiem, a szybka aplikacja odświeżacza i gotowe.

Mycie jest znacznie łatwiejsze, gdy jest pokryte powłoką. Powłoka odpycha większość brudu.
Jest również znacznie łatwiej wysuszyć.

Zauważyłem również, że powłoka ceramiczna bardzo dobrze opierała się lekkim otarciom i zadrapaniom. Na przykład pies sąsiada wskoczył na drzwi i ślady po prostu się starły. Ostatecznie miałem do czynienia z powłoką ceramiczną przez 35 tys. mil w czarnym samochodzie. Lakier samochodu, pomalowane zaciski hamulcowe i felgi nadal wyglądały doskonale po 40 tys. mil. Samochód często jeździł z prędkością ponad 150 mil na godzinę. To był fajny samochód, więc był mocno eksploatowany za każdym razem, gdy wyjeżdżał. Prawdziwe 15 minut mycia od początku do końca, a samochód za każdym razem wyglądał jak za milion dolarów.

21 - 40 of 43 Posts