Toyota GR86 Forum - GT86 Forum, Subaru BRZ Forum, Scion ... banner

Pytanie BRZ vs. GR86

2 reading
70K views 100 replies 38 participants last post by  ajm_diga  
#1 ·
BRZ jest kilka tysięcy euro tańszy. Zrobiłem tutaj wyszukiwanie i pisze, że GR ma bardziej sztywne zawieszenie.

Moje pytanie brzmi, czy są jakieś różnice w budowie między nimi?

Zawieszenie może być bardziej miękkie w BRZ, ale czy są jakieś inne realne różnice? Czy ktoś może wyjaśnić różnicę w cenie?

#2 · (Edited)
Różnica w cenie wynika z tego, że są to różni producenci. Toyota ma większą publiczność, a niektórzy ludzie są gotowi wydać więcej pieniędzy na samochód po prostu dlatego, że ma on emblemat Toyoty lub ze względu na ekskluzywny kolor lakieru Neptune Blue. Niektórzy ludzie, którzy kupują GR86, nawet nie wiedzą, że kupują głównie pojazd Subaru. Jestem pewien, że Subaru również otrzymuje pewien zwrot z każdego sprzedanego GR86, więc Toyota musi odzyskać te pieniądze skądś.

Jest kilka drobiazgów, które się różnią. Jedyne różnice techniczne, o których wiem z głowy, to aluminiowe zwrotnice w BRZ w przeciwieństwie do stalowych zwrotnic w GR86, stabilizatory i ich punkty mocowania są różne, i jak wspomniałeś, różne wartości sprężystości zawieszenia. Aluminium jest lżejsze, podczas gdy stal jest bardziej uniwersalna z dużymi zestawami hamulcowymi bez modyfikacji. Tryb torowy wyświetlany między dwoma samochodami nie jest taki sam. GR86 ma numeryczny odczyt temperatury, podczas gdy BRZ ma wykres słupkowy temperatury. Przednie zderzaki są oczywiście bardzo różne.

#4 · (Edited)
BRZ jest kilka tysięcy tańszy. Zrobiłem tutaj wyszukiwanie i mówi, że GR ma sztywniejszą jazdę.

Zawieszenie może być bardziej miękkie w BRZ, ale czy są jakieś inne realne różnice? Czy ktoś może wyjaśnić różnicę w cenie?
Różnice są niewielkie, ale jeśli już, to BRZ jest lepiej zbudowanym samochodem. Ma aluminiowe zwrotnice przednie, pusty przedni stabilizator i lepsze mocowania tylnego stabilizatora. Wewnątrz ma więcej chromowanych akcentów i czerwone przeszycia.

Różnica w cenie sprowadza się do tego, że większość ludzi woli przedni zderzak Toyoty. Zdecydowanie wybierz BRZ, jeśli Ci to nie przeszkadza. Jego salony dealerskie mają również większe doświadczenie z silnikami typu bokser, możesz zamówić jeden zamiast grać w loterię alokacyjną, ubezpieczenie jest tańsze, a jeśli finansujesz, RRSO jest niższe.

#5 ·
BRZ jest kilka tysięcy dolarów tańszy. Szukałem tutaj i mówi się, że GR ma sztywniejszą jazdę.

Istnieje szereg drobnych różnic. Można je znaleźć szczegółowo w poprzednich wątkach tutaj lub w recenzjach gdzie indziej. Oto prawdopodobnie niepełna lista, z głowy:

• BRZ ma aluminiowe zwrotnice. Zwrotnice GR86 są żeliwne.
  • Te dwa samochody rzekomo mają różne wartości sprężyn i amortyzatorów.
  • Stabilizatory są nieco inne (średnica, pełne vs. puste).
  • Tylny stabilizator Subaru mocowany jest do podwozia. Toyota jest zamontowana do ramy pomocniczej.
  • Przednie zderzaki są różne.
  • GR86 ma spojler "ducktail" lub "duckbill" na wyższym poziomie wykończenia.
  • Wykończenie/kolory są różne na kołach, chociaż same koła są takie same między markami.
  • Niebieski Neptun i World Rally Blue to ekskluzywne kolory lakierów odpowiednio dla Toyoty i Subaru.
  • Osłony lusterek Subaru są dopasowane do koloru nadwozia. Toyoty są czarne.
  • Wewnętrzne klamki drzwi Subaru są chromowane. Toyoty są czarne.
  • Tkanina siedzeń w podstawowym BRZ jest gładka czarna. Tkanina siedzeń w podstawowym GR86 ma sześciokątny wzór 'G' podobny do grilla.
  • Górne wykończenie Subaru ma czerwone przeszycia we wnętrzu. Toyoty są srebrne.
  • BRZ zawiera podnośnik. GR86 nie.
  • BRZ zawiera dywaniki podłogowe. Maty są opcjonalne dla GR86.
  • Podstawowy BRZ z manualną skrzynią biegów nie zawiera telematyki. Nawet modułu.
  • Istnieją pewne niewielkie różnice w wyświetlaczu deski rozdzielczej, np. GR86 pokazuje numeryczny odczyt temperatury oleju, podczas gdy BRZ pokazuje wykres słupkowy.
Jeśli chodzi o różnicę w cenie... Każda firma ustala ceny w oparciu o to, co, ich zdaniem, klienci są gotowi zapłacić. Kropka. Jeśli "produkt A" jest droższy niż "produkt B", nie oznacza to, że jest lepszy lub że więcej kosztowałoby jego zbudowanie. Oznacza to po prostu, że sprzedawca uważa, że konsumenci będą chcieli za niego więcej zapłacić.

#6 ·
Zgadzam się ze wszystkim powyższym i dodaję:

Ponieważ większość pojazdu to Subaru, dealer Subaru może być lepiej przygotowany do jego serwisowania.

Toyota lepiej reklamuje GR86, ponieważ lepiej pasuje do ich linii modeli.

Subaru w USA ma zasadę, że dealerzy nie mogą sprzedawać powyżej MSRP.

Wybrałem Subaru, preferując każdą różnicę między nimi. Planuję jeździć samochodem po lokalnych drogach, a nie po torze. Subaru jest nieco bardziej zaprojektowane do użytku drogowego niż torowego.

Z radością czekałbym w kolejce po GR86, gdyby BRZ nie był dostępny.

#24 ·
Z punktu widzenia prowadzenia mówi się, że BRZ ma lekką tendencję do podsterowności, lepiej jeździ po ulicy i nieco płaskiej pokonuje zakręty. Matt Farah powiedział, że GR86 to świetna zabawa, podczas gdy BRZ bardziej przypomina Porsche.

Jeśli planujesz modyfikacje, założyłem śruby mimośrodowe i przedni stabilizator w moim BRZ i było niesamowicie.

#26 ·
Z punktu widzenia prowadzenia mówi się, że BRZ ma lekką tendencję do podsterowności, lepiej jeździ po ulicy i nieco płaskiej pokonuje zakręty. Matt Farah powiedział, że GR86 to świetna zabawa, podczas gdy BRZ bardziej przypomina Porsche.

Jeśli planujesz modyfikacje, założyłem śruby mimośrodowe i przedni stabilizator w moim BRZ i było niesamowicie.
Jakiego stabilizatora użyłeś?

#25 ·
Zdecydowałem się na BRZ, ponieważ jest co najmniej 5-6 tysięcy dolarów tańszy tutaj w Australii. BRZ jest wyposażony w wbudowaną nawigację i pełnowymiarowe koło zapasowe, podczas gdy GR86 nie ma tych 2 funkcji. Przedni zderzak BRZ, moim zdaniem, będzie lepiej się starzeć, ponieważ GR86 wygląda bardzo generycznie, ale agresywnie.

#32 ·
Zdecydowałem się na BRZ, ponieważ jest o co najmniej 5-6 tysięcy tańszy tutaj w Australii. BRZ jest wyposażony w wbudowaną nawigację i pełnowymiarowe koło zapasowe, podczas gdy GR86 nie ma tych 2 funkcji. Zderzak przedni BRZ moim zdaniem będzie lepiej się starzeć, ponieważ GR86 wygląda bardzo generycznie, ale agresywnie.
Dokładnie tak samo myślę! Plus czas oczekiwania na GR86 w Australii jest 2-3 razy dłuższy.
Właściwie tylko MT BRZ jest o 5-6 tys. tańszy w Australii, AT BRZ tylko o 1 tys. tańszy. Wynika to z faktu, że Toyota Australia pobiera tę samą opłatę niezależnie od wyboru skrzyni biegów. Robią to po prostu dlatego, że mogą, ze względu na popyt. Kolejny powód, dla którego nie kupię od nich.

#31 ·
Zrobiłem szybkie wyszukiwanie i ktoś opublikował to na forum Forestera:

Subaru of America to oficjalny amerykański oddział sprzedaży Subaru Corporation (część Fuji Heavy Industries).

Subaru Distributors Corp to dystrybutor pojazdów i franczyz Subaru w Nowym Jorku i części północnego New Jersey, dostarczający części i pojazdy do około 60 sprzedawców detalicznych w tym rejonie.

Subaru of New England robi to samo (w zasadzie), ale dla około 60 sprzedawców detalicznych w 6 stanach Nowej Anglii (prawdopodobnie Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island, Vermont i Connecticut).

#33 ·
Obecnie posiadam oba, ponieważ mam obsesję na punkcie tej platformy. Nie jeździłem nimi jeden po drugim, ponieważ każdy jest w innym stanie. Mówiąc wprost i prosto, GR86 wygląda lepiej i w rezultacie przyciąga więcej spojrzeń, a tył również częściej i agresywniej wychodzi z zakrętu niż w BRZ. Po prostu więcej zabawy/łatwiejszy w prowadzeniu na ulicy.

BRZ zaskakująco bardziej cywilizowany na ulicy, lepiej się prowadzi, a jednocześnie sprawia wrażenie bardziej nadającego się na tor i poważnego. Hamulce są lepsze, ponieważ wierzę, że BRZ faktycznie wychodzi z fabryki z dot 4 i można poczuć różnicę. Podsumowując, uwielbiam oba, ale wolę 86 ze względu na jego wygląd i wolę poważne podejście BRZ do pokonywania kanionów.

Jeśli chodzi o cenę, 86 po prostu wygląda na droższy, i zachowa nieco więcej wartości ze względu na popyt itp. Te samochody to cholerna okazja w cenie MSRP.

#49 ·
Nie jeździłem oboma, ale podobno jest inne mapowanie przepustnicy, BRZ bardziej liniowy, 86 bardziej nerwowy na starcie.
Co zaskakujące, tylko jedna osoba wspomniała o jednej z naprawdę dużych różnic, poza ustawieniami zawieszenia, o strojenie silnika. Silnik GR86 jest bardziej responsywny niż BRZ, dlatego wielu recenzentów samochodowych poleca GR86 zamiast BRZ. Kupujący GR86 również o tym wiedzą i stąd popyt, który spowodował wzrost cen, jak sądzę. W filmie poniżej o 11:33 omówiono różnicę w strojeniu silnika.

#44 ·
Większość moich znajomych z SCCA, którzy regularnie uprawiają autocross, używając jednego z Twins, przeszła na większy przedni stabilizator. Sprawia to, że samochód jest znacznie bardziej przewidywalny i osadzony na drodze, co poprawiło ich czasy.

#60 ·
To bardzo przypomina porównywanie sprzętu audio Mid-Fi do prawdziwego, najnowocześniejszego, prawdziwego High Fidelity.

Potencjometry głośności w tanich i średniej klasy wzmacniaczach nie są liniowe w reakcji, ale dają większość dostępnej mocy w pierwszej połowie skoku pokrętła, podczas gdy większość poważnych high-endowych urządzeń audio ma liniową regulację głośności.

To tani trik, by niedoinformowani myśleli, że ich przesterowany wzmacniacz tranzystorowy jest mocniejszy niż w rzeczywistości. Producenci amerykańskich muscle carów w tamtych czasach robili to samo z cięgnami gaźnika. Szczególnie GM było tego winne. Dlatego też Pontiac założył te straszne, twarde jak skała opony diagonalne Tiger Paw wczesnych GTO. Łatwiej było je zakręcić, dając fałszywe wrażenie, że "Koza" była w rzeczywistości mocniejsza niż była.

#62 ·
To bardzo przypomina porównywanie sprzętu audio Mid-Fi do prawdziwego, najnowocześniejszego, prawdziwego sprzętu High Fidelity.

Potencjometry głośności w tanich i średniej klasy wzmacniaczach nie są liniowe w reakcji, ale dają większość dostępnej mocy w pierwszej połowie skoku pokrętła, podczas gdy większość poważnych high-endowych urządzeń audio ma liniową regulację głośności.

To tani trik, by niedoinformowani myśleli, że ich przesterowany wzmacniacz tranzystorowy jest mocniejszy niż w rzeczywistości. Producenci amerykańskich muscle carów w przeszłości robili to samo z cięgnami gaźnika. Szczególnie GM był temu winny. Dlatego też Pontiac założył te straszne, twarde jak skała opony diagonalne Tiger Paw wczesnych GTO. Łatwiej było je zakręcić, dając fałszywe wrażenie, że "Koza" była w rzeczywistości mocniejsza niż była.
Wszystko w 100% prawda, uwielbiam to.

Pamiętam, jak jeździłem nowiutkim Chevroletem Citation w pierwszym roku, w którym się pojawił; to był samochód służbowy. Samochód dosłownie zrywał się z linii przy najmniejszym dotknięciu przepustnicy, a potem nic już nie zostawało. To było żałosne!

#67 ·
Dostałem swojego 86 w MSRP w zeszłym grudniu. Właściwie to najpierw chciałem BRZ, ale salony Subaru w mojej okolicy miały sześciomiesięczny czas oczekiwania na jeden. Zadzwoniłem do salonu Toyoty i mieli jeden, który miał przybyć za dwa tygodnie, co zaskakujące, bez depozytu. Złożyłem depozyt i to było to.

Szczerze mówiąc, wolę przód BRZ ze względu na to, jak szczęśliwszy wygląda, ale polecam wziąć ten, który możesz dostać w swoje ręce jako pierwszy.

Jeśli tor jest dla ciebie ważny, 86 może być lepszy ze względu na żelazne zwrotnice, które są kompatybilne z zestawami dużych hamulców poprzedniej generacji, ale aluminiowe zwrotnice są miłe tylko ze względu na oszczędność wagi w BRZ.

W rzeczywistości BRZ tS ma żelazne zwrotnice podobne do 86. Zakładam, że to ze względu na oszczędność kosztów, ponieważ ma na nim brembo.

Przejedź się testowo oboma, jeśli możesz, aby zobaczyć, czy poczujesz jakąś różnicę.

#75 ·
Dostałem swojego 86 w cenie MSRP w zeszłym grudniu. Właściwie to najpierw chciałem BRZ, ale salony Subaru w mojej okolicy miały sześciomiesięczny czas oczekiwania na jeden. Zadzwoniłem do salonu Toyoty i mieli jeden, który miał przyjechać za dwa tygodnie, co zaskakujące, bez żadnej zaliczki. Wpłaciłem zaliczkę i to było na tyle.

Szczerze mówiąc, wolę przód BRZ ze względu na to, jak szczęśliwiej wygląda, ale polecam wziąć ten, który uda ci się zdobyć jako pierwszy.

Jeśli tor jest dla ciebie ważny, 86 może być lepszy ze względu na żelazne zwrotnice, które są kompatybilne z zestawami dużych hamulców poprzedniej generacji, ale aluminiowe zwrotnice są miłe tylko ze względu na oszczędność masy w BRZ.

W rzeczywistości BRZ tS ma żelazne zwrotnice podobne do 86. Zakładam, że jest to z powodu oszczędności kosztów, ponieważ ma na nim brembo.

Zrób jazdę próbną na obu, jeśli możesz, aby zobaczyć, czy poczujesz jakąś różnicę.
Szczegóły, które podałeś na temat żelaznych zwrotnic i ich implikacji dla osiągów na torze, są bardzo pomocne dla entuzjastów samochodów rozważających te modele. Porównanie standardowych aluminiowych zwrotnic BRZ i żelaznych zwrotnic 86/BRZ tS jest szczególnie pouczające. Dobrze wiedzieć, że koszt może być czynnikiem w wyborze materiału i że entuzjaści osiągów mają opcje w zależności od ich priorytetów.

Mam nadzieję, że twój 86 dobrze ci służy i gratuluję ci wykorzystania nadarzającej się okazji!

#68 ·
Ogólna średnia zdolność moralna i zdolność reprodukcyjna właściciela BRZ jest większa niż właściciela GR86. Jest to obiektywne i obserwowane na co dzień, co jest wyraźnie udokumentowane przez poziom królewskich i kompetentnych właścicieli Subaru na tym forum 🧐. Nie oznacza to, że właściciele GR86 są niezrozumiali, po prostu o wiele mniej rozwinięci i bardziej głupi niż właściciele BRZ.

Można by porównać różnice między dwoma właścicielami do Samsunga i filmu „Galaxy Quest”. Jedna to producent elektroniki, a druga to głupi film z udziałem wielu aktorów. Drugi to komar.

Ponadto sztuczna inteligencja zmieni świat, jaki znamy, i zakończy się osobliwością do 2036 roku, podczas gdy wszyscy jednocześnie odkryjemy, że kosmici są o wiele bardziej realni i obecni w naszym codziennym życiu, niż kiedykolwiek sobie wyobrażaliśmy.

Nie bójcie się, homosapiens, chociaż może istnieć całkowicie niesprawiedliwa konkurencja między BRZ i GR86 (wyraźnie faworyzująca BRZ), gdzie obaj dzielą się swoją imponującą rzadką skłonnością swojego silnika, w odpowiednich warunkach, do ścinania się wewnętrznie w raczej nieestetyczny obłok dymu i cząsteczek łożyska.

Podsumowując, naprawdę muszę skorzystać z toalety. Czy ktoś może mi pokazać, gdzie ona jest?

#70 ·
Ogólna średnia zdolność moralna i zdolność reprodukcyjna właściciela BRZ jest większa niż właściciela GR86. Jest to obiektywne i obserwowane na co dzień, a także wyraźnie udokumentowane przez poziom królewskich i kompetentnych właścicieli Subaru na tym forum 🧐. Nie oznacza to, że właściciele GR86 są niezrozumiali, po prostu o wiele mniej rozwinięci i bardziej głupi niż właściciele BRZ.

Niektórzy mogą porównać różnice między dwoma właścicielami do Samsunga i filmu "Galaxy Quest". Jedno to producent elektroniki, a drugie to głupi film z wieloma aktorami. Drugie to komar.

Ponadto sztuczna inteligencja zmieni świat, jaki znamy, i zakończy się w osobliwości do 2036 roku, podczas gdy wszyscy jednocześnie odkryjemy, że kosmici są o wiele bardziej realni i obecni w naszym codziennym życiu, niż kiedykolwiek sobie wyobrażaliśmy.

Nie bójcie się, homosapiens, chociaż może istnieć całkowicie niesprawiedliwa konkurencja między BRZ i GR86 (wyraźnie faworyzująca BRZ), gdzie obaj dzielą się swoją imponującą cechą, jaką jest rzadka skłonność ich silnika, w odpowiednich warunkach, do ścinania się wewnętrznie w raczej nieestetyczny obłok dymu i cząstki łożysk.

Podsumowując, naprawdę muszę skorzystać z toalety. Czy ktoś może mi pokazać, gdzie ona jest?
😂

Mój małpi mózg GR86 ledwo rozumie ten esej

#80 ·
Piszę to i jest 7 marca 2024 roku, a Toyota sprzedaje GR86 za 29 300 $ (cena podstawowa). Subaru sprzedaje BRZ za 30 195 $ w USA. Do OP, skąd wziąłeś twierdzenie, że Subaru jest kilka tysięcy dolarów tańsze?
tak. Właściwie na dzień dzisiejszy w USA gr86 premium ma MSRP o 820 $ mniejszą niż BRZ Limited.

Marża dealera jest bardziej podatna na istnienie w przypadku Toyoty i myślę, że to miał na myśli. Osobiście trudno mi było kupić którykolwiek na przedmieściach Filadelfii, więc kupiłem używany.

Wolę estetykę Toyoty. Szczerze wątpię, żebym zbytnio przejmował się tym, z czego wykonane są przeguby lub różnicami w naturze obu samochodów. Więcej mocy dla tych z wrażliwością księżniczki na ziarnku grochu, ale założyłbym się, że na tych dwóch samochodach dokonano uzasadnionych wyborów inżynieryjnych, które miały większą wartość marketingową (w porównaniu do dostrzegalnej) dla takich maniaków samochodów sportowych jak my.