Toyota GR86 Forum - GT86 Forum, Subaru BRZ Forum, Scion ... banner

Kolektory wydechowe Borla UEL i Borla Catback

6.9K views 11 replies 6 participants last post by  jrk  
#1 ·
Właśnie zainstalowałem kolektory wydechowe Borla UEL, które pasują do mojego układu wydechowego Borla. Oba są z 1. generacji, ale pasują dobrze.

Myślę, że brzmi to świetnie i jest dokładnie tym, czego potrzebował samochód. Całkowicie zmieniło to wrażenia z jazdy samochodem.

Jest zdecydowanie głośniej niż się spodziewałem, ale nie jest to oburzające. Być może będę musiał kupić tłumiki do autocrossu ze względu na limity hałasu.

Oto krótki klip. Z czasem nagram kilka zimnych startów, przejazdów itp...

#5 ·
Mam jeden z tych kolektorów wydechowych z mojego FR-S. Czy stroiłeś swój samochód po jego założeniu, czy działa dobrze bez CEL bez strojenia? Czy zauważasz jakieś zmiany w oddawaniu mocy po instalacji?
Nie robiłem strojenia, ale prawdopodobnie w pewnym momencie. Zrobiłem dystans 02 z kilkoma defoulerami świec zapłonowych i CEL nie pojawił się po kilku dniach jazdy. Wydaje się działać idealnie.

Tak naprawdę nie zauważyłem żadnego wzrostu mocy, ale bardziej skupiałem się na dźwięku niż na mocy, kiedy robiłem kilka prób.

#8 ·
Tak, Stratified Auto zasadniczo nie wykazywał żadnych korzyści dla UEL w porównaniu do EL/Stock bez strojenia. Ze strojeniem Borla okazała się najlepsza nawet na górnym końcu, więc poważnie rozważam wrzucenie jej ze strojeniem, ponieważ już ją mam. Uwielbiałem sposób, w jaki Borla brzmiała w FR-S, a uzyskanie płaskiej krzywej momentu obrotowego od 3k do 7k z większą mocą wszędzie brzmi naprawdę dobrze. Problem w tym, że Open Flash zajmuje wieczność, aby uzyskać strojenie GR86 i staram się unikać wydawania pieniędzy na Ecutek, ale być może będę musiał.

#10 ·
To brzmi o wiele lepiej niż jakikolwiek catback/axleback. Bez katalizatorów - czy śmierdzi?
Nie pachnie dużo bardziej. Jest to naprawdę zauważalne tylko przy zimnym rozruchu. Martwiłem się tym, ponieważ mój ostatni samochód bez katalizatora to był Mustang i czułem się jak traktor przez cały dzień. To w ogóle nie jest takie. Plus wciąż ma katalizator w przedniej rurze

#12 ·
Miałem dziwny hałas, który pojawiał się tylko podczas hamowania silnikiem. Szczerze mówiąc, myślałem, że to wyciek z wydechu, ale okazało się, że tłumik ocierał się o wał napędowy.

Myślę, że problem polegał na tym, że kołnierz kolektora do rury wydechowej jest nieco wyżej, więc po zamontowaniu kolektorów podniósł on nieco catback. Ponieważ tłumik był już blisko wału napędowego, zaczął się ocierać.

Próbowałem to wyregulować, ale nie mogłem go bardziej przesunąć. Skończyło się na tym, że wbiłem wgniecenie w tłumik. Nie czuję się z tym źle, ponieważ był już trochę starty.

Miałem szczęście, ponieważ jestem pewien, że ostatecznie spowodowałoby to dziurę w tłumiku. Mam nadzieję, że wkrótce nie zacznie przeciekać.

Attachments