Toyota GR86 Forum - GT86 Forum, Subaru BRZ Forum, Scion ... banner

Ustawienie z śrubami mimośrodowymi

2 reading
21K views 73 replies 23 participants last post by  Chris1  
#1 ·
#8 ·
To jest moje, chyba miałem szczęście, że z tyłu jest tak samo (bez modyfikacji z tyłu). Śruby mimośrodowe i górna śruba z przodu zostały zmienione, co pozwoliło na uzyskanie około -2,5*, ale mój gość od ustawiania zbieżności trochę to zmniejszył. Jeśli dostanę agresywne felgi z przesunięciem, być może znowu zwiększę to z przodu
Image

#13 ·
To jest moje, chyba miałem szczęście, że jest takie samo z tyłu (bez modyfikacji z tyłu). Śruby pochylenia i górna śruba z przodu zmienione, co pozwoliło na około -2,5*, ale mój gość od ustawiania zbieżności trochę to zmniejszył. Jeśli dostanę agresywne felgi z przesunięciem, mogę to znowu zwiększyć z przodu
Na czym masz obniżone zawieszenie? Tak czy inaczej, to całkiem niesamowite :)

#9 ·
Jestem zazdrosny o ten równy tylny pochylenie koła. Kupiłem śruby H&R, aby spróbować wyrównać tył. Minie kilka tygodni, zanim znowu będę mógł skorzystać z podnośnika moich znajomych.
Mam nadzieję, że uda mi się ustawić tył na -1 po obu stronach.
Z przodu udało mi się uzyskać tylko -1,8 stopnia. Jestem z tego zadowolony, ale naprawdę chciałem -2.

#10 ·
Zazdroszczę tego równego pochylenia tylnego koła. Kupiłem śruby H&R, żeby spróbować wyrównać tył. Minie kilka tygodni, zanim znowu będę mógł skorzystać z podnośnika moich kumpli.
Mam nadzieję, że uda mi się ustawić -1 po obu stronach.
Udało mi się uzyskać tylko -1,8 stopnia z przodu. Jestem z tego zadowolony, ale naprawdę chciałem -2.
Byłem zaskoczony ilością pochylenia przedniego koła, jaką mogę uzyskać z tym ustawieniem, wierzę, że -2,3 to maksimum. Daje mi to pole do popisu w przyszłości, kiedy będę robił koła. Mam nadzieję, że te śruby zadziałają dla ciebie!

• Like
Reactions: ruturaj1989
#12 ·
Których śrub użyłeś? Śrub mimośrodowych/krzywkowych czy standardowych śrub zderzeniowych?
Przeniosłem dolne śruby na górę i użyłem regulowanych śrub pochylenia SPC na dole

#21 ·
Rozmawiałem z moim sąsiadem (spec od ustawiania geometrii) i powiedział, że ma większy negatyw, nawet -2,8. Ale -2,5 to to, o co prosiłem, ponieważ myślałem, że to więcej niż wystarczająco dla samochodu ulicznego (i nie chcę nadmiernego zużycia opon).

• Like
Reactions: Chris1
#35 ·
Wzywam @Neptune86, ponieważ wygląda na to, że OP sam dokonuje ustawień. Czy napotkałeś jakieś trudności, gdy robiłeś swoje pierwsze ustawienie? Kilka warsztatów powiedziało mi teraz, że w zasadzie mogą tylko zmierzyć obecne specyfikacje ze względu na trudność regulacji śrub podczas gdy samochód jest na podnośniku. Nie chcę ciągle wydawać pieniędzy na ustawienia, podczas gdy bawię się w próby i błędy, samodzielnie regulując wszystko. Zamierzam nadal próbować innych warsztatów, ale jestem ciekaw, czy to powszechne.

#36 ·
Wołam @Neptune86, ponieważ wygląda na to, że OP sam dokonuje ustawień. Czy napotkałeś jakieś trudności, gdy robiłeś swoje pierwsze ustawienie? Kilka warsztatów powiedziało mi teraz, że w zasadzie mogą tylko zmierzyć obecne specyfikacje ze względu na trudność regulacji śrub podczas gdy samochód jest na podnośniku. Nie chcę ciągle wydawać pieniędzy na ustawienia, podczas gdy bawię się w próby i błędy samodzielnie regulując wszystko. Zamierzam nadal próbować innych warsztatów, ale jestem ciekaw, czy to powszechne.
Zbieżność jest regulowana z przodu i z tyłu.
Kąt pochylenia kół nie jest regulowany z użyciem standardowych części.

#45 ·
Oto kolejny punkt danych. Zainstalowałem śruby mimośrodowe z przodu w moim nowym GR86 z 2024 roku i wykonałem szybki pomiar pochylenia przedniego w trybie DIY. Wynosiło to około -1,5 po każdej stronie, ale nie spędziłem dużo czasu próbując uzyskać super dokładny pomiar. Chciałem tylko potwierdzić, że rzeczywiście uzyskałem negatywne pochylenie z nowymi śrubami. Następnie udałem się do lokalnego warsztatu zajmującego się ustawianiem geometrii. Poprosiłem ich, aby dali mi jak najwięcej negatywnego pochylenia z przodu i zero zbieżności z przodu i z tyłu. Ostateczny wynik to -1,5 i -1,7 z przodu z zerową zbieżnością oraz -1,5 i -1,5 z -0,01 zbieżności, co jest dla mnie wystarczająco blisko zera. Oczywiście, duże pytanie brzmi, co dokładnie zrobił? Całkiem możliwe, że wrzucił to na podnośnik, dokonał pomiarów i oddał mi kluczyki, nie podnosząc nawet klucza. Czy naprawdę próbował zmaksymalizować negatywne pochylenie z przodu, czy po prostu zaakceptował to, co już zrobiłem, gdy założyłem śruby? Zapytałem gościa przy ladzie, czy mógłbym porozmawiać przez dwie minuty z rzeczywistym technikiem od ustawiania geometrii, a on powiedział, że tak. Miałem w kieszeni dwudziestodolarowy banknot na napiwek "przed serwisem", ponieważ chciałem poinformować go o śrubach mimośrodowych i poprosić o wydruk przed i po. Ale technik nigdy się nie pojawił. Przedstawili mi arkusz danych "po", ale twierdzą, że nie zarejestrowali danych "przed". W każdym razie jestem zadowolony z ustawienia geometrii w samochodzie jeżdżącym po ulicach, który będzie sporadycznie używany do lokalnych imprez autocrossowych, ale chciałbym, żeby obsługa klienta nie była dzisiaj tak cholernie trudna do zdobycia. Wciąż mam tę dwudziestkę w kieszeni.