Toyota GR86 Forum - GT86 Forum, Subaru BRZ Forum, Scion ... banner
21 - 40 of 40 Posts
225 na 8,5 jest w porządku i to bym zrobił. 235\40 to bardzo wysoka opona i zabije dostarczanie momentu obrotowego. I jeśli mam być szczery, nie ma momentu obrotowego do stracenia. Bez wątpienia spowodowałoby to utratę osiągów. Po doładowaniu, jeśli
trakcja na 1. biegu stanie się problemem, mogę zrobić 235\40 tylko po to, by celowo stracić ten moment obrotowy koła, zasadniczo zmieniając przełożenie główne oponami. Dodatkowym bonusem jest również lepszy przebieg na autostradzie. 😆
Waham się między 225/40 a 235/40 dla felgi 18x8,5 +38 (już kupionej). Wiem, że offset nie jest idealny i chcę uniknąć potencjalnego ocierania.
Z przodu mam śruby mimośrodowe, a wszystko inne jest standardowe. Geometria kół to -1,4 na całym obwodzie.

Czy uważasz, że będzie ocierać z tyłu lub przy pełnym skręcie z tym zestawem?

Mam RLCA w pudełku w garażu, które mógłbym założyć z tyłu w razie potrzeby. Nic nie jest jeszcze planowane dla sprężyn, ponieważ zarządzam budżetem samochodu.

☝ Z tego, co widziałem w badaniach online, wybrałbym 225.
Ja również skłaniam się w tę stronę. 225 nie jest przesadą na 8,5 i będzie nieco cieńszy niż 235, zapewniając nieco więcej prześwitu. Widziałem posty na Fitment Industries osób jeżdżących na 18x8,5 z 235/40 i bez wymaganych modyfikacji, ale słyszałem też, że niektórzy mówią o lekkim ocieraniu.

Z moich badań wynika również, że 225 to właściwy wybór.

EDIT: Dodaję, że również wybiorę Conti Extreme Contact Sports.

Szybka aktualizacja. W ten weekend założyłem moje 18x8.5+35 z 225/40 Conti ECS. Pasuje idealnie bez żadnego ocierania. Tył wystaje może 2 mm, ale poza tym jest równo dookoła. Uwielbiam jakość jazdy, prowadzenie i jest ciszej i płynniej na drodze.

Jeśli obniżysz go bez dodawania pochylenia, prawdopodobnie będzie ocierać w zależności od obniżenia.

Planuję obniżyć go w przyszłym roku za pomocą gwintów i RLCA. Około -3 z przodu i -2 z tyłu i około cala obniżenia. Nie przewiduję w ogóle ocierania. Powinno być dużo miejsca. Jeśli teraz go obniżysz, to tak, będziesz potrzebować więcej pochylenia i prawdopodobnie przycinania.

Mam nadzieję, że to komuś pomoże. Zamieszczę też kilka zdjęć.

Będę też dużo publikował na moim Instagramie, który nazywa się @projectneptune86 - muszę najpierw zdobyć zdjęcia w wysokiej rozdzielczości dla firmy produkującej felgi, czyli SuperSpeed Wheels. Są formowane przepływowo i ważą około 18,1 funtów każda. Gorąco je polecam i mam kod rabatowy, jeśli ktoś jest zainteresowany 🫡😂🙂

Czy felga 18x8,5 +30 i opona 235/40 byłyby dobre?
+30 to zdecydowanie przesada i nie zdecydowałbym się na to. Będzie bardzo wystawać i ocierać, jeśli kiedykolwiek go obniżysz. Opona 225, jeśli się na to zdecydujesz.
Będzie wystawać, szeroko z boku i mieć grubą oponę przy 235

+30 to zdecydowanie przesada i nie poszedłbym z tym. Będzie wystawał i ocierał, jeśli kiedykolwiek go obniżysz. Opona 225, jeśli się na to zdecydujesz.
Będzie wystawał, szeroki z boku i będzie miał grubą oponę przy 235
Więc na jaki rodzaj opony powinienem się zdecydować?? Chcę, żeby było trochę agresywnie.

Więc na jaki rodzaj opony powinienem się zdecydować?? Chcę, żeby była trochę agresywna.
To zależy od rozmiaru koła, który chcesz. Jeśli chcesz mieć koło 8,5 cala (+1 cala ponad standard), +35, +38, a nawet +44 zadziała z oponą 225.
Jeśli chcesz mieć oponę o szerokości 9 lub 9,5 cala, myślę, że +35 lub +38 zadziała z oponą 235.

Sprawdź galerię Fitment Industries, jest naprawdę pomocna w przeglądaniu różnych dopasowań i tego, co jest wymagane (sprężyny gwintowane, RLCA, przycinanie, rozmiar opony i koła itp.)

Szybka aktualizacja. W ten weekend założyłem moje 18x8.5+35 z oponami 225/40 Conti ECS. Pasuje idealnie bez żadnych otarć. Tył wystaje może 2 mm, ale poza tym jest równo dookoła. Uwielbiam jakość jazdy, prowadzenie, a na drodze jest ciszej i płynniej.

Jeśli obniżysz go bez dodawania pochylenia, prawdopodobnie będzie ocierać w zależności od obniżenia.

Planuję obniżyć go w przyszłym roku za pomocą gwintów i RLCA. Około -3 z przodu i -2 z tyłu oraz około cala obniżenia. Nie przewiduję w ogóle otarć. Powinno być dużo miejsca. Jeśli go obniżysz, to tak, będziesz potrzebować więcej pochylenia i prawdopodobnie przycinania.

Mam nadzieję, że to komuś pomoże. Zamieszczę też kilka zdjęć.

Będę też dużo publikował na moim Instagramie, czyli @projectneptune86 - najpierw muszę uzyskać zdjęcia w wysokiej rozdzielczości dla firmy produkującej felgi, czyli SuperSpeed Wheels. Są formowane przepływowo i ważą około 18,1 funtów każda. Gorąco je polecam i mam kod rabatowy, jeśli ktoś jest zainteresowany 🫡😂🙂

View attachment 13509
View attachment 13510
Wygląda naprawdę ładnie, w ogóle się nie rozciągają, jeśli miałbyś powiedzieć, że koło ma 8x18, a nie 8,5, uwierzyłbym.
Ale czy felgi mają 8,5 ET38 czy ET35? Mówiłeś o obu w postach

Wygląda naprawdę ładnie, w ogóle się nie rozciągają, jeśli miałbyś powiedzieć, że koło ma 8x18, a nie 8,5, uwierzyłbym.
Ale felgi mają 8,5 ET38 czy ET35? Mówiłeś o obu w postach
+35 na moim zestawie

Planuję kupić zestaw 18x8.5 +45 Advan TC4s. Trochę się zastanawiam, jaki rozmiar opon Michelin PS4S do nich dobrać.

Wolałbym wybrać cieńszą/krótszą oponę, aby zachować więcej oryginalnych właściwości, ale obawiam się, że 225/40 będzie zbyt dużym naciągiem na feldze 8,5 cala. 235/40 wydaje się trochę za wysokie (i większy błąd prędkościomierza niż bym chciał). Myślę, że 245/35R18 to również opcja, aby zachować oryginalną średnicę koła, ale szerokość 245 mm szczerze mówiąc wydaje się przesadzona i zaczyna zbliżać się do limitów dopasowania na standardowym zawieszeniu.

Mój samochód jest używany codziennie z 1-2 imprezami AutoX rocznie, jeśli to ma znaczenie. Jakieś rady?
Nie będziesz miał żadnych problemów z dopasowaniem na +45 przy szerokości 8,5. Kilka osób już to zrobiło na standardowym zawieszeniu.

Mój ma 245 i jeśli chcesz zachować średnice opon OEM, to jest to ten, który powinieneś wziąć.

Image

Planuję kupić zestaw 18x8,5 +45 Advan TC4. Waham się trochę co do rozmiaru opon Michelin PS4S, które do nich dobrać.

Wolałbym wybrać cieńszą/krótszą oponę, aby zachować więcej fabrycznych cech, ale obawiam się, że 225/40 będzie zbyt mocno rozciągnięte na feldze 8,5 cala. 235/40 wydaje się trochę za wysokie (i większy błąd prędkościomierza niż bym chciał). Myślę, że 245/35R18 to również opcja, aby zachować fabryczną średnicę koła, ale szerokość 245 mm szczerze mówiąc wydaje się przesadzona i zaczyna zbliżać się do limitów dopasowania w standardowym zawieszeniu.

Mój samochód jest używany codziennie, z 1-2 imprezami AutoX rocznie, jeśli to ma znaczenie. Jakieś rady?
Powinieneś przejść do Tire Rack i zobaczyć ich testy różnych rozmiarów opon na felgach o różnych rozmiarach, co zaskakujące, szersze koło, takie jak twoje 8,5 z 225, byłoby prawdopodobnie bliskie optymalnemu. TR faktycznie rozciągnął zestaw 225 na 9-calowych felgach i przetestował je, i zostały ocenione bardzo wysoko, ale uznane tylko za "użytek na torze". Ich samochód testowy to 86, więc wyniki są bardzo istotne.

Jeśli zależy Ci na osiągach, a nie na wyglądzie, poniższy artykuł jest istotny: https://www.tirerack.com/tires/tests/testDisplay.jsp?ttid=296

Został on wykonany na modelu 2022 Subaru BRZ Limited. Następujące opony i felgi:

Testowane opony
215/45R17 Bridgestone Potenza RE-71RS
225/45R17 Bridgestone Potenza RE-71RS
245/40R17 Bridgestone Potenza RE-71RS
Testowane felgi
17" x 7" Enkei Racing RPF1 (malowane na czarno)
17" x 8" Enkei Racing RPF1 (malowane na jasny srebrny)
17" x 9" Enkei Racing RPF1 (malowane na złoto)

Wyniki znajdują się poniżej:
Image

Image

Jest też film:

Dostałem ją jakiś czas temu i miałem części z mojego Gen 1, które założyłem. Okazjonalne użytkowanie HPDE.
Aktualne modyfikacje:

Nie będziesz miał żadnych problemów z dopasowaniem na +45 z szerokością 8,5. Kilka osób już to zrobiło na standardowym zawieszeniu.

Mój ma 245 i jeśli chcesz zachować średnice opon OEM, to jest to ten, który powinieneś wziąć.

Image
Zamówiłem tę samą felgę o tej samej specyfikacji🤘
Założyłem więc 245/35, czy jeździsz na standardowym zawieszeniu?

Zamówiłem ten sam koło, ta sama specyfikacja🤘
Czyli założyłeś 245/35, rozumiem, jeździsz na standardowym zawieszeniu?
Ja nie. Od tego czasu założyłem gwint. Powinieneś być w porządku, ale sugerowałbym zakup śrub camber.

Discussion starter · #38 ·
Aby w końcu zaktualizować ten wątek, zdecydowałem się na 225/40. Rozciągnięcie jest na pewno, ale ponieważ fabryczne felgi były już trochę rozciągnięte, w porównaniu nie było to takie złe. Na PS4S. Nie zwracaj uwagi na dziurę w ścianie garażu; to pozostałość po poprzednim lokatorze :)

Cześć, również myślę o założeniu 235/40/18 18x8,5 z felgą o odsadzeniu 45+ na mojej 23 brz, również ze standardowym zawieszeniem. Czy Twój zestaw jest na standardowym zawieszeniu? a może jest obniżony?
Myślę o pójściu podobną drogą, 235/40R18 z 18x8,5 +42mm (Felgi Motegi MR147 CM7)
standardowe zawieszenie, może za kilka lat gwintowane

Daj znać, jak to u Ciebie wyjdzie.

21 - 40 of 40 Posts