Toyota GR86 Forum - GT86 Forum, Subaru BRZ Forum, Scion ... banner

Programowanie identyfikatora czujnika TPMS - Czy ktoś miał szczęście przy dodawaniu nowych czujników do GR86/BRZ?

47K views 89 replies 29 participants last post by  Ritter  
#1 ·
Czy komuś udało się dodać drugi zestaw czujników TPMS do swojego samochodu lub zmienić identyfikatory czujników TPMS OE w swoim GR86/BRZ 2022 (dla kół/opon zimowych, kół/opon torowych itp.)?

Autel twierdzi, że ich narzędzie TS508 TPMS nie obsługuje jeszcze modelu 2022 GR86/BRZ (i mogę to potwierdzić — moje narzędzie ma najnowsze oprogramowanie, a samochody nie są na liście). Carista (jeszcze?) nie współpracuje z modelem 2022 GR86/BRZ. Jestem pewien, że dealer sobie z tym poradzi, ale mój dealer Toyoty jest bardzo daleko. Ponieważ narzędzie Autel TS508 nie jest jeszcze kompatybilne, klonowanie czujników TPMS Autel MX-Sensor do identyfikatorów czujników OE nie jest obecnie opcją.

Czy ktoś sprawdził, czy komputer fabryczny Subaru (u dealera Subaru) może obsłużyć wszystko dla GR86?

Czy ktoś przesłał identyfikatory czujników TPMS w inny sposób?

Chciałbym dodać drugi zestaw identyfikatorów czujników TPMS do mojego GR86 2022 (koła/opony zimowe), a następnie użyć przycisku TPMS w schowku, aby przełączać się między dwoma zestawami kół (lato i zima). Muszę tylko zaprogramować identyfikatory czujników TPMS zimowych jako drugi zestaw czujników, a następnie po prostu postępować zgodnie z informacjami zawartymi w instrukcji obsługi.

#2 ·
W najlepszym razie wydaje się to niejednoznaczne w odniesieniu do dodatkowego zestawu TPMS i ich rejestracji. Widziałem kilka postów na obu forach i to jedyny, który ma rozwiązanie. Mam nadzieję, że Ci pomoże:

#3 ·
Wygląda na to, że jest to co najwyżej niejednoznaczne w odniesieniu do: dodatkowego zestawu TPMS i rejestracji ich. Widziałem kilka postów na obu forach i to jedyny, który ma rozwiązanie. Mam nadzieję, że Ci pomoże:

Bardzo dziękuję za ten link "ft86club.com". To wspaniałe. Jest bardzo szczegółowy i wygląda na to, że działa. Tak wiele postów na forach nie daje mi pewności, ponieważ nie są szczegółowe. Ten post jest doskonały (szczególnie informacje o 2. zestawie czujników TPMS). Wkrótce spróbuję tego samego procesu na moim 2022 GR86 z moim Autel TS508. Jeszcze raz dziękuję. Naprawdę doceniam pomoc i informacje.
P.S.: FYI, udało mi się odczytać czujniki TPMS w moim 2022 GR86 za pomocą Autel TS508, używając ustawienia dla Toyoty Venza z 2021 roku, ale nie próbowałem zapisać identyfikatorów czujników do ECU.

#4 ·
Aktualizacja mojego powyższego postu. Użyłem mojego Autel TS508 w moim GR86 z 2022 roku (aby zaprogramować drugi zestaw czujników TPMS, używając ustawienia Camry z 2021 roku, o którym mowa w poście "ft86club"). Wszystko jest już ustawione i w końcu zadziałało, ale nie było tak płynnie, jak w poście "ft86club". Może jest niewielka różnica między BRZ a GR86 - a może dlatego, że używam (nowszego/"lepszego") TS508 w porównaniu do TS501. Po zaprogramowaniu za pomocą TS508, 3 szybkie naciśnięcia przycisku TPMS w schowku GR86 rzeczywiście przełączają między zestawem 1 i zestawem 2 czujników TPMS. Ale kiedy skanuję dane TPMS, za nowymi identyfikatorami czujników TPMS nie ma "2.". O ile nie znasz numerów identyfikacyjnych czujników TPMS, ekran na TS508 (kiedy skanujesz przez OBD) jest taki sam dla pierwszego i drugiego zestawu identyfikatorów czujników TPMS (z wyjątkiem identyfikatorów czujników). Muszę przejechać się samochodem, aby wszystko przetestować (obecnie na drogach jest mnóstwo śniegu/soli), ale kontrolka TPMS gaśnie, gdy przełączam na prawidłowe czujniki TPMS, naciskając 3 razy przycisk TPMS (i nie gaśnie, gdy przełączam na nieprawidłowe czujniki TPMS za pomocą przycisku TPMS). I jeszcze raz, użycie TS508 przez OBD2 do skanowania każdego zestawu daje mi prawidłowe identyfikatory czujników TPMS na ekranie TS508. Więc wierzę, że wszystko jest gotowe. Mam nadzieję, że ta informacja jest pomocna.

#10 ·
Aktualizacja mojego powyższego postu. Użyłem mojego Autel TS508 w moim GR86 z 2022 roku (aby zaprogramować 2. zestaw czujników TPMS, używając ustawienia Camry z 2021 roku, o którym mowa w poście "ft86club"). Wszystko jest już ustawione i ostatecznie zadziałało, ale nie było tak płynnie, jak w poście "ft86club". Może jest niewielka różnica między BRZ a GR86 - a może dlatego, że używam (nowszego/"lepszego") TS508 w porównaniu do TS501. Po zaprogramowaniu za pomocą TS508, 3 szybkie naciśnięcia przycisku TPMS w schowku GR86 rzeczywiście przełączają między zestawem 1 i zestawem 2 czujników TPMS. Ale kiedy skanuję dane TPMS, za nowymi identyfikatorami czujników TPMS nie ma żadnego "2.". Chyba że znasz numery identyfikacyjne czujników TPMS, ekran na TS508 (kiedy skanujesz przez OBD) jest taki sam dla 1. i 2. zestawu identyfikatorów czujników TPMS (innych niż identyfikatory czujników). Muszę przejechać się samochodem, aby wszystko przetestować (obecnie na drogach jest mnóstwo śniegu/soli), ale kontrolka TPMS gaśnie, gdy przełączam na prawidłowe czujniki TPMS, naciskając 3 razy przycisk TPMS (i nie gaśnie, gdy przełączam na nieprawidłowe czujniki TPMS za pomocą przycisku TPMS). I znowu, użycie TS508 przez OBD2 do skanowania każdego zestawu daje mi prawidłowe identyfikatory czujników TPMS na ekranie TS508. Więc wierzę, że jestem gotowy. Mam nadzieję, że te informacje są pomocne.
Czy mógłbyś podzielić się informacją, jakie TPMS dostałeś? Czy są to czujniki Subaru czy Toyota, jeśli system Camry działa, to zakładam, że wszystkie czujniki "t6" dla Camry 2021 będą działać?

#6 ·
Poprosiłem dealera o podłączenie jego laptopa TIS do mojego GR86, ale pokazywał tylko miejsce na jeden zestaw numerów TPMS.
Nie jestem pewien, czy technik szukał w złym miejscu, czy oprogramowanie było przestarzałe, ale miałem pecha. :(
Po prostu zadałem pytania dotyczące drugiego zestawu tpms technikowi, który przeprowadzał mój PDI. Nie miał pojęcia, o czym w ogóle mówię. Wydaje się, że to funkcja, która właśnie została wprowadzona i nikt, łącznie z technikami, nie wie, jak jej używać.

#8 ·
Q3 mojej żony wydaje się wystarczająco inteligentny, aby sam to wszystko ogarnąć. Zmieniam na zimówki i po prostu sobie z tym radzi, nigdy nie zapalając kontrolki.

Mój 4Runner jest głupi. Zrobiłem rozeznanie w sprawie sklonowanych czujników ciśnienia w oponach i kupiłem to, co miało pasować. Żaden warsztat nie zdołał jeszcze zaprogramować kodów tak, aby pasowały do moich fabrycznych czujników. Działają, ale wymagają zresetowania za pomocą narzędzia, którego nie mam, co oznacza, że nawet jeśli sam zmienię koła, trzeba będzie pojechać do warsztatu, aby to poprawnie zakończyć. Rozmawiałem z kilkoma technikami, którzy dokładnie rozumieli, czego chcę, potwierdzili, że jest to możliwe, a nawet wyjęli czujniki, aby móc je bezpośrednio zaprogramować. Nigdy nie zadziałało. Zrezygnowałem. Nie zawracam sobie nawet głowy resetowaniem ich, gdy zakładam zimówki. Parkuję obok letnich kół w garażu, kontrolka na desce rozdzielczej gaśnie, zapala się ponownie tylko wtedy, gdy przejadę więcej niż 10 km.

#9 ·
Q3 mojej żony wydaje się wystarczająco sprytny, aby sam to wszystko ogarnąć. Zmieniam na zimówki i po prostu sobie z tym radzi, nigdy nie zapalając kontrolki.

Mój 4Runner jest głupi. Znalazłem informacje o sklonowanych czujnikach ciśnienia w oponach i kupiłem to, co miało pasować. Żaden warsztat nie zdołał jeszcze zaprogramować kodów w nich, aby pasowały do moich fabrycznych czujników. Działają, ale wymagają resetowania za pomocą narzędzia, którego nie mam, więc oznacza to, że nawet jeśli sam zmienię koła, wymaga to wizyty w warsztacie, aby wszystko poprawnie zakończyć. Rozmawiałem z kilkoma technikami, którzy dokładnie rozumieli, czego chcę, potwierdzili, że jest to możliwe, a nawet usunęli czujniki, aby móc je bezpośrednio zaprogramować. Nigdy nie zadziałało. Zrezygnowałem. Nie zawracam sobie nawet głowy resetowaniem ich, gdy zakładam zimówki. Parkuję obok letnich kół w moim garażu, kontrolka na desce rozdzielczej gaśnie, zapala się ponownie tylko wtedy, gdy przejadę więcej niż 10 km.
To z pewnością słaby system (Toyoty). Chciałbym wiedzieć, ile Toyota oszczędza, przechodząc na „program TPMS przez OBD2” w porównaniu z prostym niemieckim systemem. Nie może to być AŻ tak dużo.

#17 ·
Właśnie zainstalowałem te czujniki Denso T5 na nowym kole w weekend. Z moich badań wynikało, że jest kompatybilny z gen1 brz, nie ma potrzeby programowania, wygląda na to, że samochód rozpoznał czujnik i odczytał ciśnienie w oponach na ekranie deski rozdzielczej.
Amazon.com: Denso 550-0105 TPMS Sensor, direct plug-and-play with no programming required , Black : Automotive
Będą musiały zostać zaprogramowane do samochodu. Samochód nie nauczy się ich automatycznie. Proszę również podać, jaki masz samochód.

#24 ·
Miej oko na ciśnienie. Powinno się wahać po pewnym czasie. W tych temperaturach moje zwykle pokazują 36 psi na zimno, a następnie wzrastają do 39 po jeździe przez jakiś czas. Jeśli nie widzisz żadnej zmiany, to nie otrzymuje właściwego sygnału. Mimo to myślę, że kontrolka TPMS powinna się zaświecić po przejechaniu pewnej odległości.

#26 ·
Moje ustalenia dotyczące tpms. Użyj ATEQ VT37 do programowania i Autel TS601 do ponownej nauki. Mam limitowany model BRZ z 2022 roku. Wymieniłem oryginalne opony na całoroczne Conti DWS06, ale użyłem felg OEM. ATEQ VT37 nie identyfikuje czujników OEM w ustawieniach Subaru BRZ 2013-2023. Zidentyfikuje czujniki OEM w ustawieniach Toyota Camry 2021 Alloy. Autel identyfikuje czujniki OEM w ustawieniach Toyota Camry 01/2020-12/2021 snap-in. Autel nie identyfikuje czujników OEM w ustawieniach Subaru BRZ. Kupiłem felgi Konig i Michelin Sport 4S. Kupiłem czujniki 28103-CC000 na Ebay, które rzekomo były kompatybilne z Subaru BRZ. Są to w zasadzie uniwersalne czujniki Huf-Intellisens 3040. Czujniki te zostały zainstalowane z felgami Konig. Niedawno założyłem letnie koła. ATEQ i Autel identyfikują czujniki w ustawieniach Subaru BRZ, a nie Camry. Identyfikatory z letnich kół przesłane do ECU. ŚWIATŁO TPMS. Skończyło się na przeprogramowaniu czujników za pomocą ATEQ do ustawień Camry, gdzie wygenerowano nowe identyfikatory. Musiałem spuścić powietrze z opon do 15 psi zgodnie z instrukcjami narzędzia (szaleństwo). Przesłałem nowe identyfikatory do ECU i wszystko w porządku. Autel pozwala ustawić główny lub drugi zestaw do zapisania i teraz mam oba zestawy w ECU. Przełącza identyfikatory po naciśnięciu przełącznika schowka 3 razy w ciągu trzech sekund. Delikatnie mówiąc, ból dupy.

#28 ·
Czy ktoś już zrobił rotację opon? Wiem, że podczas programowania czujnika czujnikowi przypisuje się lokalizację (przednia lewa opona, tylna prawa...itd.). Więc po rotacji czujniki nie znajdują się w przypisanych im lokalizacjach. Zastanawiam się, czy samochód sam to rozgryzie po przejechaniu pewnej odległości, czy też będzie wymagał przeprogramowania po rotacji. Osobiście nie zawracałbym sobie tym głowy i po prostu sprawdzałbym ciśnienie ręcznie, jeśli któryś z nich wyświetlałby nieprawidłowe dane na moim wyświetlaczu, ale wciąż jestem ciekaw.

#30 ·
Czy ktoś już dokonał rotacji opon? Wiem, że podczas programowania czujnika czujnikowi przypisywana jest lokalizacja (przednie lewe koło, prawe tylne...itd.). Zatem po rotacji czujniki nie znajdują się w przypisanych im lokalizacjach. Zastanawiam się, czy samochód sam to rozgryzie po pewnym czasie jazdy, czy też będzie wymagał przeprogramowania po rotacji. Osobiście nie zawracałbym sobie tym głowy i po prostu sprawdzał ciśnienie ręcznie, jeśli któryś z nich wyświetlałby nieprawidłowe dane na moim wyświetlaczu, ale wciąż jestem ciekaw.
Jestem prawie pewien, że ECU nie zmieni zapisanej lokalizacji. Nadajniki mają wystarczający zasięg, aby wysłać sygnał, który podświetli numery w samochodzie. Zatem niska liczba na desce rozdzielczej może oznaczać koło w innym miejscu. Musiałem się sporo nakombinować, żeby uruchomić moje letnie koła (post z 9 maja). Mam teraz 2 zestawy numerów w ECU i mogę przełączać numery za pomocą przycisku w schowku. Na pewno wiem, że próba zarejestrowania czujników pod czujnikiem typu BRZ nie zadziałała, musiałem nazwać je Camry, jak wskazano w poście. PITA, żeby to rozgryźć.

#34 ·
To bezużyteczne zamieszanie sprawia, że doceniam implementację "TPMS" w moim 124 Spider. Zamiast złożoności czujników w kołach, opiera się na różnicach w prędkości obrotowej kół, wykorzystując czujniki pierścienia tonowego ABS. Ustawiasz wszystkie cztery opony na to samo ciśnienie na zimno w swoim garażu. Następnie włączasz samochód i naciskasz przycisk resetowania ciśnienia w oponach na desce rozdzielczej. Po sygnale dźwiękowym jest gotowy do pracy. Przekonałem się, że faktycznie działa zgodnie z reklamą, kiedy wbiłem śrubę w ścianę boczną tylnej opony. Ostrzeżenie włączyło się, gdy byłem blisko domu. Wyszedłem i rzuciłem okiem na opony i nie zauważyłem niczego oczywistego. Byłem spóźniony, więc nie sprawdziłem ciśnienia. Wróciłem po chwili i zobaczyłem, że lewy tył się spłaszcza.

#35 ·
Czy ktoś ma opcję, jak w warsztacie opon, który wie, jak programować te czujniki lub posiada jedno z narzędzi w rejonie PDX? Mój dealer nie ma pojęcia. Po wyjaśnieniu mojej sytuacji przez telefon powiedzieli mi, że tak, będzie dobrze. Po 2 godzinach słyszę: "Mogę odczytać czujniki, ale ich nie programujemy, nie będą wyświetlane", próbowali mi wmówić, że odczyta po tym, jak przejadę więcej. Mam koła i nowe czujniki od tygodnia. Zfrustrowany.

#36 ·
WTF... Oczywiście, że potrafią je zaprogramować. Jeśli masz wadliwy TPMS w ramach gwarancji i go wymieniają, to co robią? Dosłownie każde miejsce, które montuje opony, robi również czujniki TPMS. Niekompetencja serwisu Toyoty jest zdumiewająca. System multi TPMS jest faktycznie używany w innych pojazdach Toyoty. Nie mogą zrzucać winy na to, że nie wiedzą, jak pracować nad Subaru.

#37 · (Edited)
Powiedziałem im, co wiedziałem z czytania forów i powiedzieli, że to rzeczy subaru...nie, są takie same i przyglądałem się również samochodom toyoty.
Pokazali mi wydruk, który mogli odczytać, ale nic nie zrobili i "nie mogli ich zaprogramować" było jeszcze gorzej, ponieważ angielski był drugim językiem facetów, a ja mam problemy ze słuchem. Twierdzą również, że nie ma aktualizacji dla mojej jednostki centralnej i że być może dlatego, że jest to inny producent dla jednostki (naprawdę, 10 tys. samochodów ma różne jednostki centralne).
Z powodzeniem zmarnowali 2 godziny mojego czasu.
Prawdopodobnie wpadnę do discount tire i spróbuję, ponieważ powiedzieli, że robią to cały czas i nie pobierają opłat.
Następną opcją jest 200 dolarów za programistę. Niestety mam inne czujniki niż sprzedaje tire rack, więc jestem sam z tym, który programista zadziała.

#38 ·
Powiedziałem im, co wiem z czytania forów i powiedzieli, że to rzeczy subaru... nie, są takie same i przyglądałem się również samochodom toyoty.
Pokazali mi wydruk, że mogą je odczytać, ale nic nie zrobili i "nie mogli ich zaprogramować" było jeszcze gorzej, ponieważ angielski był drugim językiem tego faceta, a ja mam problemy ze słuchem. Twierdzą również, że nie ma aktualizacji dla mojego urządzenia głównego i że być może dlatego, że jest to inny producent urządzenia (naprawdę, 10 tys. wyprodukowanych samochodów ma różne urządzenia główne)

Z powodzeniem zmarnowali 2 godziny mojego czasu.

Prawdopodobnie wpadnę do Discount Tire i spróbuję, ponieważ powiedzieli, że robią to cały czas i nie pobierają opłat.
Następna opcja to 200 $ za programistę. Niestety mam inne czujniki niż sprzedaje Tire Rack, więc jestem zdany na siebie, który programista zadziała. View attachment 17750
Czy próbujesz je zaprogramować, czy ponownie nauczyć je w swoim samochodzie?
Czy wiesz, jakiej marki/częstotliwości użyto czujników TPMS? Miałem pewne problemy z Fitment Industries, które wysłało mi niewłaściwą częstotliwość.
Jestem w rejonie Portland i z przyjemnością pomogę, jeśli potrzebujesz tylko ponownie ich nauczyć.

#45 ·
Pokazał mi dane dotyczące ciśnienia z samochodu. Przejechałem 15 mil do dealera i nie zaparkowałem tak blisko starych kół, więc to były nowe dane. Ale z jakiegoś powodu się nie wyświetlają.

To znaczy, jeśli światło się nie świeci, to chyba mogło być gorzej.
Mogę spróbować, jeśli chcesz, ale bez gwarancji, ponieważ nie mam MX46, którego, jak powiedział przedstawiciel obsługi klienta*, wymagają te czujniki.

Najlepiej skontaktować się ze sprzedawcą, jeśli sprawiał wrażenie, że te czujniki działają w Twoim samochodzie. Jeśli są dobre, wyślą Cię do wybranego przez siebie dostawcy bez kosztów ponownego uczenia. Jeśli to nie zadziała, będą musieli zapłacić za zainstalowanie prawidłowych czujników.

W zasadzie to zrobiłem z Fitment Industries i to była katorga (chwała im za zrobienie tego dobrze, po prostu denerwujące zajmowanie się rozmowami telefonicznymi i e-mailami). Moim głównym celem było sprawienie, by zrobili to dobrze w swoim systemie dla przyszłych kupujących, co sprawiło, że było to warte zachodu.

#47 ·
Próbuję ustalić, czy warto kupować TPMS na zestaw zimowych kół do BRZ 2022. Kupiłem kilka starych kół Forester z tymi czujnikami:
28103SA002/AG01C

Uważam, że zarówno czujniki BRZ 2022, jak i te starsze czujniki mają częstotliwość 315 mHz, ale czytałem, że istnieją inne parametry, które powodują, że nie działają. Czy ktoś mógłby potwierdzić, czy muszę kupić nowy zestaw czujników?

#52 ·
Z obecnym oprogramowaniem TS508 myślę, że można zapisać dwa zestawy czujników. Jestem prawie pewien, że widziałem oba banki w interfejsie narzędzia, ale nie mam drugiego zestawu czujników, aby to wypróbować. Autel zdecydowanie rozwiązał kilka kwestii dla tych samochodów dzięki aktualizacjom oprogramowania w ciągu ostatnich sześciu miesięcy.