Toyota GR86 Forum - GT86 Forum, Subaru BRZ Forum, Scion ... banner
41 - 60 of 450 Posts
Jeżdżę moim samochodem w autocrossie i na torach, więc jestem ciekaw, jaka byłaby idealna liczba. W przeszłości, kiedy budowałem silniki LS, luz łożyskowy dyktował, jaka będzie pierwsza liczba wagi oleju. Cięższy olej brzmi świetnie, ale jeśli wlejesz 25w50 do silnika, który nie ma dużych, luźnych tolerancji, tylko utrudniasz życie pompie oleju i prawdopodobnie tracisz przepływ do maleńkich kanałów olejowych.

5w30 lub 10w30 w zależności od klimatu i pory roku powinno działać. Autocross szczerze mówiąc powinien być w porządku z 5w20. Temperatura zazwyczaj nie jest aż tak wysoka na krótkich technicznych torach autocrossowych. 10w30 na pełne, przedłużone dni na torze byłoby moim wyborem. Następnie po prostu wylej go, gdy skończysz, chyba że kolejny dzień na torze jest stosunkowo blisko. Nie lubię jeździć z olejem używanym na torze zbyt długo (chyba że to był tylko autocross).

Obecnie mam w nim 5w-30. Mam dzień na torze w styczniu i kolejny w marcu. Zmienię olej po styczniowym wydarzeniu i zlece jego analizę. Na tej podstawie podejmę kolejne kroki! Nigdy nie myślałem o użyciu 10w-30, ale jeśli zapewni to lepszą ochronę na torze, być może będę musiał spuszczać olej przed i po sesjach.

A jednak na stronie internetowej STI Japan wyraźnie sprzedają 0w-40 i 5w-40 dla BRZ 2022 odpowiednio do osiągów i toru wyścigowego.

Ich olej jest opracowany we współpracy z motul, jak mówią, więc potencjalnie tylko re-brand lub tylko niewielkie zmiany w linii motul.

A jednak na stronie internetowej STI Japan sprzedają oni specjalnie 0w-40 i 5w-40 dla BRZ 2022 odpowiednio do osiągów i toru wyścigowego.

Ich olej jest opracowany z motulem, jak mówią, więc potencjalnie tylko re-brand lub tylko niewielkie zmiany w linii motul.
Na tor wyścigowy i wyrzucaj go po każdym wyścigu... Jasne. W samochodzie ulicznym, który jest prowadzony z zapałem, jeździ po autostradzie, stoi w korkach... Nie.
Olej o wadze 40, pracujący w temperaturze około 200 stopni, może być równie dobrze smołą asfaltową w silniku. To nic nie daje. Będziesz tworzyć większy opór i tarcie, przez co samochód będzie wolniejszy i zanurzy się w MPG. To, co działa na torze bez względu na żywotność oleju, nie jest tym samym, czego chcesz w ruchu stop-and-go przez 5000-7500 mil.

Nie płynie jak olej o lepkości 40. Gdybyś kupił olej SAE 40 o pojedynczej lepkości, tak by było. 0W-40 płynie jak 0W. Ma grubość filmu i charakterystykę ciśnienia. Trudno to wytłumaczyć, jeśli nie miałeś zajęć z mechaniki płynów, które szczegółowo omawiają lepkość. Jedna z zalet dyplomu inżyniera mechanika, jak przypuszczam.

@TRU-BOOST Po nadrobieniu zaległości w tym wątku myślę, że nie przy następnej zmianie, ale przy kolejnej przejdę na 5w-20, ponieważ od czasu do czasu wykonuję dynamiczne przejazdy po górach w mojej okolicy, samochód tak naprawdę nigdy nie pokonuje kilometrów po autostradzie. Po prostu jeździ po mieście itp. (Mam już trochę 0w-20 Motul obok siebie, kiedy to piszę)

Przechowuję paragony i zapisy wszystkiego, co robię z tym samochodem. Jeśli chodzi o zmianę rodzaju oleju, czy naraża to na niebezpieczeństwo roszczenia gwarancyjnego, jeśli coś pójdzie nie tak? Nie wiem, czy odpowiedź na to pytanie jest czarno-biała, po prostu naprawdę się tym martwię.

Niech Bóg broni, jeśli coś się stanie, a ja przedstawię paragony z "niewłaściwym" olejem używanym w samochodzie.

Nie płynie jak olej o wadze 40. Jeśli kupiłbyś olej jednoważny SAE 40, to by płynął. 0W-40 płynie jak 0W. Ma grubość filmu i charakterystykę ciśnienia. Trudno to wytłumaczyć, jeśli nie miałeś zajęć z mechaniki płynów, które szczegółowo omawiają lepkość. Przypuszczam, że to jedna z zalet stopnia inżyniera mechanika.

View attachment 18529

View attachment 18530
Zajmuję się produkcją modyfikatorów lepkości, dodatków do oleju i paliwa oraz innych specjalistycznych chemikaliów. Na co dzień ściśle współpracuję z producentami OEM, dużymi i małymi firmami naftowymi. Wiem wszystko o tym, jak działa olej. 0w40 działa przy znacznie większej lepkości w naszej normalnej temperaturze roboczej wynoszącej około 200 stopni. 0w20 i 0w40 będą płynąć mniej więcej tak samo w niskich temperaturach, ale wraz ze wzrostem temperatury stają się bardzo różne. Załączyłem specyfikacje 2 różnych rodzajów oleju Castrol Edge.
Najpierw ich 0w20, a następnie mieszanka 0w40, której używają głupie europejskie samochody. Bardzo wyraźnie widać, że nawet w temperaturze 40°C (104°F) olej 0w40 jest już o 33% gęstszy.
Do czasu osiągnięcia 100°C (212) wzrasta to do 43%.
Trochę dodatkowej lepkości może pomóc w niektórych sytuacjach. Codzienna jazda nie jest jedną z tych sytuacji.

Image
Image

Zawodowo zajmuję się produkcją modyfikatorów lepkości, dodatków do oleju i paliwa oraz innych specjalistycznych chemikaliów. Na co dzień ściśle współpracuję z producentami OEM, dużymi i małymi firmami naftowymi. Wiem wszystko o tym, jak działa olej. 0w40 działa przy znacznie większej lepkości w naszej normalnej temperaturze roboczej około 200 stopni. 0w20 i 0w40 będą płynąć w podobny sposób w niskich temperaturach, ale w miarę wzrostu temperatury stają się bardzo różne. Załączyłem specyfikacje 2 różnych klas oleju Castrol Edge.
Najpierw 0w20, a następnie mieszanka 0w40, której używają głupie europejskie samochody. Bardzo wyraźnie widać, że nawet w temperaturze 40c (104f) olej 0w40 jest już o 33% gęstszy.
Do czasu osiągnięcia 100c (212) wzrasta to do 43%.
Trochę dodatkowej lepkości może pomóc w niektórych sytuacjach. Codzienna jazda nie jest jedną z tych sytuacji.

View attachment 18531 View attachment 18532
Biorąc to wszystko pod uwagę, nadal jest to to, co zalecają.

Nie znam specyfikacji 0w40, którego używają, ani dokładnych warunków panujących w silniku, ale STI zaleca go w scenariuszach wysokiej temperatury i obciążenia. W przeciwnym razie po prostu użyliby 0w-30 i 5w30, prawda? Biorąc pod uwagę twoją kiepską mieszankę, bycie gęstszym, gdy jest gorąco, jest prawdopodobnie lepsze, a nie gorsze dla zastosowania, do którego STI je zaleca.

Mimo że to prawda, to i tak jest to, co zalecają.

Nie znam specyfikacji oleju 0w40, którego używają, ani dokładnych warunków panujących w silniku, ale STI zaleca go do scenariuszy wysokiej temperatury i obciążenia. W przeciwnym razie użyliby po prostu 0w-30 i 5w30, prawda? Bycie gęstszym, gdy jest gorąco, pomijając twoją kiepską mieszankę, jest prawdopodobnie lepsze, a nie gorsze dla zastosowania, do którego STI je zaleca.
Zgadzam się. Wspomniałem o tym wcześniej. To olej do jazdy po torze. Nie olej uliczny. Nie obchodzi ich, czy wytrzyma godziny pracy na biegu jałowym na autostradzie, czy wytrzyma ponad 5000 mil. Używają go na dystansie 200 mil lub mniej podczas jazdy po torze i to wszystko. Dla przeciętnego hobbysty, który nie chce robić wymiany oleju za 150 dolarów co kilkaset mil, osobiście bym go nie używał.

Chociaż to wszystko prawda, to wciąż to, co zalecają.

Nie znam specyfikacji 0w40, którego używają, ani dokładnych warunków w silniku, ale STI zaleca go do scenariuszy wysokiej temperatury i obciążenia. W przeciwnym razie po prostu użyliby 0w-30 i 5w30, prawda? Bycie gęstszym, gdy jest gorąco, pomijając twoją kiepską mieszankę, jest prawdopodobnie lepsze, a nie gorsze dla zastosowania, do którego STI to zaleca.
Mają dwie rekomendacje. 0w-40 jest według nich nadal mieszanką uliczną. 5-40 to ten specyficzny dla toru.

Mogą mieć bardzo różne pakiety dodatków dla tych zastosowań, niezależnie od klasy.

Zajmuję się produkcją modyfikatorów lepkości, dodatków do oleju i paliwa oraz innych specjalistycznych chemikaliów. Na co dzień ściśle współpracuję z producentami OEM, dużymi i małymi firmami naftowymi. Wiem wszystko o tym, jak działa olej. 0w40 pracuje ze znacznie większą lepkością w naszej normalnej temperaturze roboczej wynoszącej około 200 stopni. 0w20 i 0w40 będą płynąć mniej więcej tak samo w niskich temperaturach, ale w miarę wzrostu temperatury stają się bardzo różne. Załączyłem specyfikacje 2 różnych wag oleju Castrol Edge.
Najpierw ich 0w20, a następnie mieszanka 0w40, której używają głupie europejskie samochody. Bardzo wyraźnie widać, że nawet w temperaturze 40c (104f) 0w40 jest już o 33% gęstszy.
Do czasu, gdy temperatura wzrośnie do 100c (212), wzrasta do 43%.

View attachment 18531 View attachment 18532
Dzięki. Miło zobaczyć jakieś rzeczywiste liczby. Katuję swój samochód na autocrossie i okazjonalnych imprezach HPDE, więc te informacje dają mi coś do przemyślenia. Instrukcja obsługi mówi nawet, że 5W-30 jest czasami w porządku. Może to bezpieczniejsza opcja dla intensywnego użytkowania.

Zawsze rozumiałem, że można zejść niżej na pierwszej liczbie i wyżej na drugiej liczbie. Pierwsza liczba to lepkość na zimnym starcie. Druga liczba to lepkość oleju, jeśli chodzi o grubość filmu w wysokiej temperaturze. Myślę, że 0w-30 lub 0w-40 byłoby idealne, jeśli by je wyprodukowali.
Z tego, co rozumiem, chcesz dopasować drugą liczbę (lepkość w temperaturze roboczej) do swojego klimatu i użytkowania. A pierwsza liczba, która jest bliższa drugiej liczbie, oznacza mniej dodatków.

Przy okazji, właśnie osiągnąłem 1000 mil docierania i przy pierwszej wymianie oleju wlałem 5W-20 Mobil 1 Synthetic. Fabryczny olej, z którym został dostarczony, dosłownie spłynął jak woda, zgaduję, że to było 0W-20.

• Like
Reactions: BRZtoch
@TRU-BOOST Po nadrobieniu zaległości w tym wątku myślę, że nie moja następna zmiana, ale kolejna, przejdę na 5w-20, ponieważ od czasu do czasu robię energiczne przejażdżki po górach w mojej okolicy, samochód tak naprawdę nigdy nie widzi kilometrów na autostradzie. Po prostu jeździ po mieście. itp. (Mam już trochę 0w-20 Motul obok siebie, kiedy to piszę)

Prowadzę rachunki i rejestry wszystkiego, co robię z tym samochodem. Jeśli chodzi o zmianę rodzaju oleju, czy naraża Cię to na niebezpieczeństwo roszczenia gwarancyjnego, jeśli coś pójdzie nie tak? Nie wiem, czy odpowiedź na to pytanie jest czarno-biała, po prostu naprawdę się tym martwię.

Nie daj Boże, coś się stanie, a ja dostarczę rachunki za użycie "niewłaściwego" oleju w samochodzie.
Instrukcja obsługi mówi, że w razie potrzeby można użyć 5W-30. Jeśli kiedykolwiek obróci się panewka, nie zgłaszałbym dobrowolnie informacji, że użyłeś innego gatunku oleju. To powiedziawszy, wymiany oleju nie są takie drogie. Jeśli po prostu zlecisz to dealerowi co 6000 mil, trudno będzie im odrzucić Twoje roszczenia gwarancyjne.

Image

Instrukcja obsługi mówi, że w ostateczności można użyć 5W-30. Jeśli kiedykolwiek obróci się panewka, nie zgłaszałbym informacji, że użyłeś innego gatunku oleju. To powiedziawszy, wymiany oleju nie są takie drogie. Jeśli po prostu zlecasz to co 6000 mil u dealera, trudno byłoby im odrzucić roszczenia gwarancyjne.
Nigdy nie byłem fanem pomysłu, aby pozwolić dealerowi dotykać mojego samochodu. Zbyt wiele historii grozy, jeśli chodzi o coś tak prostego jak wymiana oleju.

Wymieniam olej co 3500 mil, chyba że coś w tym samochodzie się zepsuje, prawdopodobnie nie będzie miał żadnych zapisów serwisowych u dealera. Więc kiedy się zepsuje, prawdopodobnie będą chcieli moich własnych zapisów jako dowodu, że serwisowałem samochód. To była moja jedyna obawa.

Nigdy nie byłem fanem pomysłu oddawania mojego samochodu do serwisu. Zbyt wiele historii grozy, jeśli chodzi o coś tak prostego jak wymiana oleju.

Wymieniam olej co 3500 mil, chyba że coś w tym samochodzie się zepsuje, prawdopodobnie nie będzie miał żadnych zapisów serwisowych. Więc kiedy się zepsuje, prawdopodobnie będą chcieli moich własnych zapisów jako dowodu, że serwisowałem samochód. To była moja jedyna obawa.
Tak, ja też. Ale dlatego mówiłem, żeby zrobili to co 6000 mil. Zawsze możesz sprawdzić korek spustowy i poziom oleju po powrocie do domu. Albo jeśli jesteś naprawdę obsesyjny jak ja, możesz ponownie wymienić olej, jak tylko wrócisz do domu. Wymieniłem swój przy 1000, zrobię to ponownie przy 3000, a następnie pozwolę im to zrobić w odstępach 6000 mil.

Planuję zdjąć miskę olejową, wyczyścić RTV, założyć przegrodę miski olejowej Tomei i uszczelnić miskę olejową za pomocą Toyota FPIG. Prawdopodobnie będę również używał nieco cięższego oleju. Więc jeśli kiedykolwiek obróci mi się łożysko, zabiorę go na lawecie do domu, aby odwrócić całą tę pracę i napełnić go ponownie olejem 0W-20.

Nigdy nie byłem fanem pomysłu oddawania samochodu do serwisu. Zbyt wiele historii grozy, jeśli chodzi o coś tak prostego jak wymiana oleju.

Wymieniam olej co 3500 mil, chyba że coś w tym samochodzie się zepsuje, prawdopodobnie nie będzie miał żadnych zapisów serwisowych u dealera. Więc kiedy się zepsuje, prawdopodobnie będą chcieli moich własnych zapisów jako dowodu, że serwisowałem samochód. To była moja jedyna obawa.
Również robię własną wymianę oleju/serwis obracania opon. Ale na szczęście mogę rejestrować serwis za pośrednictwem Carfax.

Dla tych z Was, którzy uczestniczą w wydarzeniach HPDE. Gorąco zachęcam, aby NIE trzymać się interwału wymiany oleju opartego na przebiegu, ale raczej wymieniać olej w oparciu o to, kiedy uczestniczysz w wydarzeniach HPDE. Auto-x mnie nie obchodzi... trzymaj się interwału przebiegu. Jeśli chodzi o lepkość (to jest moja opinia, która może być słuszna lub błędna), gęstszy olej, taki jak 5w-30 lub 10w-30, nie spowoduje uszkodzenia silnika na torze. Olej 0W-20 narażony na ekstremalne użytkowanie (wysokie temperatury na torze) ulegnie rozpadowi i usmaży łożyska. Każdy olej, który przekroczy swoją temperaturę roboczą, ulegnie rozpadowi i nie ochroni silnika prawidłowo. "Cieńsze" oleje mają niższy próg temperatury niż "gęstsze" oleje. To takie proste.

Dla tych z Was, którzy uczestniczą w wydarzeniach HPDE. Gorąco zachęcam do NIE trzymania się interwału wymiany oleju opartego na przebiegu, ale raczej do wymiany oleju w oparciu o to, kiedy uczestniczysz w wydarzeniach HPDE. Auto-x mnie nie obchodzi... trzymaj się swojego interwału przebiegu.
Jeśli chodzi o lepkość (to jest moja opinia, która może być słuszna lub błędna), gęstszy olej, taki jak 5w-30 lub 10w-30, nie spowoduje uszkodzenia silnika na torze. Olej 0W-20 narażony na ekstremalne użytkowanie (wysokie temperatury na torze) ulegnie rozpadowi i usmaży łożyska. Każdy olej, który przekroczy swoją temperaturę roboczą, ulegnie rozpadowi i nie będzie odpowiednio chronił silnika. "Cieńsze" oleje mają niższy próg temperatury niż oleje "gęstsze". To takie proste.
Zwłaszcza gdy samochód nie ma chłodnicy oleju, najlepiej używać czegoś gęstszego niż 0w20. Argumentowałbym nawet, aby przejść na 5w40 podczas ekstremalnych temperatur letnich (100F° +) na torze z chłodnicą oleju.

41 - 60 of 450 Posts