Toyota GR86 Forum - GT86 Forum, Subaru BRZ Forum, Scion ... banner
41 - 59 of 64 Posts
To zależy.
Używałem również DS1.11. Nie miałem z nimi problemów. No cóż, dopóki nie zużyją się do około 4 mm materiału - wtedy lubią się całkowicie rozpaść. Zazwyczaj mam pęknięte osłony przeciwpyłowe na przednich zaciskach. Zaczynają się tworzyć po około 600 kilometrach na torze. Nie zauważyłem żadnych problemów z uszczelnieniami. Używam tylko półslicków dopuszczonych do ruchu drogowego, które nie mają zbyt dużej przyczepności i to jest dla mnie czynnikiem ograniczającym. Hamulce (z klockami wyścigowymi) mogą je łatwo zablokować w dowolnym momencie podczas sesji. W przypadku bardziej agresywnej techniki hamowania, opon o większej przyczepności lub dłuższych sesji - nie wiem, nie mam z tym doświadczenia. BBK jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, jeśli nie bierzesz pod uwagę pieniędzy, codziennego użytkowania... Nawiasem mówiąc, seria wyścigowa 86 cup w Japonii używa tarcz w standardowym rozmiarze ze standardowymi zaciskami.
To naprawdę zależy od konfiguracji toru. Nie można porównywać VIR z TSUKUBA.

Z tego, co widzę, Japonia ma wiele technicznych torów, na których nie ma wielu długich prostych (oprócz Suzuki).

W Ameryce trudno znaleźć tory, które nie mają prostych, na których samochód jedzie z prędkością powyżej 100 mil na godzinę.

Szczerze mówiąc, myślę, że BBK zwróci się w dłuższej perspektywie. Materiały eksploatacyjne wytrzymują znacznie dłużej niż standardowe materiały eksploatacyjne. Moje 1.11 przestały tak mocno gryźć, gdy spadły do 1/3 swojej żywotności. To 300+ USD za oś na 2 do 3 imprez. Moje przednie tarcze wytrzymują zwykle 3 do 4 weekendów, co jest stosunkowo tanie, jeśli kupuję puste tarcze centric.

Materiały eksploatacyjne BBK mogą wystarczyć na sezon lub dwa.

To 300+USD za oś na 2 do 3 wydarzeń. Moje przednie tarcze hamulcowe wystarczają mi zwykle na 3 do 4 weekendów, co jest stosunkowo tanie, jeśli kupuję puste tarcze centric.
Ile km/mil mają Twoje 2-3 wydarzenia? Patrząc w moje zapisy, zwykle przejeżdżam 1000-1500 kilometrów torowych na jednym zestawie (przednich) klocków (na dużych torach o prędkości maksymalnej > 100 mph). Zazwyczaj wymieniałem (rozmiar OEM) tarcze razem z klockami (wystarczają na około 1,5 zestawu klocków, używaj ich dłużej i ryzykuj pęknięcie tarczy na trackday). Klocki na przednią oś kosztują około 200-250 USD, tarcze (chińskie Brembo) około 80 za parę.

Ile km/mil mają Twoje 2-3 wydarzenia? Patrząc w moje zapisy, zwykle pokonuję 1000-1500 kilometrów toru z jednego zestawu (przednich) klocków (na dużych torach z prędkością maksymalną > 100 mil/h). Zazwyczaj wymieniałem (rozmiar OEM) tarcze wraz z klockami (mogą wytrzymać około 1,5 zestawu klocków, używaj ich dłużej i ryzykuj pęknięcie tarczy na trackday). Klocki na przednią oś kosztują około 200-250 USD, tarcze (chińskie Brembo) około 80 za parę.
Niestety nie śledzę dystansu, który zwykle pokonuję na sesję @Outtopasture może rzucić trochę światła na tę kwestię podczas 20-minutowej sesji na CMP.

Zazwyczaj dostajemy DS1.11 za 330~USD

Niestety nie śledzę dystansu, który zwykle pokonuję podczas sesji @Outtopasture może rzucić trochę światła na tę kwestię podczas 20-minutowej sesji na CMP.

Jeśli chodzi o stan, zwykle dostajemy DS1.11 za 330~USD
Większość grup, z którymi jeżdżę, ma 30-minutowe sesje, a na mniejszym, wolniejszym torze, takim jak Carolina Motorsports Park, pokonuję średnio 150 mil dziennie, a na większym, szybszym torze, takim jak Virginia International Raceway, pokonuję średnio 180 mil dziennie. Przednie klocki hamulcowe do pakietu wytrzymałościowego AP Racing wystarczają na około 14 dni i kosztują 300 dolarów za przód. Używam carbotech XP 10 lub project mu Club racer advanced dla tylnych OEM i wystarczają one na około 24 dni.

Zacząłem od HAWK DTC60 głównie dlatego, że były tanie, około 200 $. Jeździłem na nich z tylnymi klockami HP+.
29 okrążeń x 3,7 mil = 107 mil i ponad połowa klocka zniknęła.

COBALT XR2 - 309 $. Jeździłem na nich z tylnymi klockami XR4.
43 okrążenia x 2,2 mil = 94 mile i około połowa klocka zniknęła

CSG C21 - 450 $. Jeździłem na nich z tylnymi klockami C11.
45 x 2,2 = 99 mil
40 x 3,7 = 148 mil
Klocki zniknęły.

BBK - Ferodo DS1.11 - 600 $. Pierwsze dni na torze z tylnym klockiem C11 (zbyt duża przewaga przodu), więc dodałem tylne klocki DS1.11 na kolejne 3 dni na torze.
150 okrążeń x 3,7 = 555 mil i wciąż w użyciu.

To pokazuje tylko żywotność klocków. Przeszedłem przez 2 zestawy tarcz w rozmiarze OE w mniej niż 300 mil pracy na torze. Tarcze BBK wciąż nie wiedzą, że były na torze.
Odczucie hamowania jest nieporównywalne. PLUS wchodzę o WIELE głębiej w strefy hamowania okrążenie po okrążeniu bez problemu.
Dla mnie, mojego stylu jazdy, moich torów, hamulce OE są niewystarczające. Twoje przebiegi mogą się różnić.

Ile km/mil mają Twoje 2-3 wydarzenia? Patrząc w moje zapisy, zwykle przejeżdżam 1000-1500 kilometrów toru na jednym zestawie (przednich) klocków (na dużych torach z prędkością maksymalną > 100 mil/h). Zazwyczaj wymieniałem (rozmiar OEM) tarcze razem z klockami (mogą wytrzymać około 1,5 zestawu klocków, używaj ich dłużej i ryzykuj pęknięcie tarczy na trackday). Klocki na przednią oś kosztują około 200-250 USD, tarcze (chińskie Brembo) około 80 za parę.
1000 km / 1,6 = 625 mil z zestawu klocków OE. Albo Twoje tory są wolniejsze, nie mają stref mocnego hamowania, albo po prostu nie jeździsz zbyt mocno na torze.

Zużycie/zużycie klocków, które zamieściłem wcześniej, opiera się na moich okrążeniach, co w zasadzie jest tempem TT przez całą sesję.

Co się stało z tarczami - nierównomierne osadzanie się klocków, zbyt cienkie, zbyt wiele (mikro)pęknięć?
Pęknięcia termiczne lub sprawdzanie cieplne...tarcze były również zdeformowane (grubsze na zewnętrznej krawędzi niż na wewnętrznej...dzieje się tak w przypadku jednoczęściowych tarcz w ekstremalnych temperaturach...nie ma innego sposobu, aby się rozszerzyły.

Nie klocki OE. DS1.11 w rozmiarze/zaciskach OE. W samochodzie poprzedniej generacji na szybkich torach i naciskanie tak mocno, jak pozwalały na to ABS/opony (dopuszczone do ruchu pół-slicki).
Rozumiem... w moich warunkach użytkowania żaden klocek torowy nie wytrzyma dłużej niż 2 lub 3 dni na torze na hamulcach w rozmiarze OE. Rozmawiając z mieszkańcami, którzy jeżdżą samochodami Gen 1 od WIELU lat, hamulce zawsze były słabym punktem na naszych lokalnych torach podczas jazdy na czas TT. Przy okazjonalnym użytkowaniu to inna historia. Jeśli mocno naciskasz, po prostu nie wytrzymają długo.

Przykładowe okrążenie Sebring

To jest przykład okrążenia Sebring... w ten weekend miałem silny wiatr czołowy, ponieważ prosta zazwyczaj ma 122-125 mil/h i na tym okrążeniu osiągnąłem tylko 118 mil/h.

Rozumiem... w moich warunkach użytkowania żaden touchpad nie wytrzyma dłużej niż 2 lub 3 dni na torze na hamulcach OE. Rozmawiając z mieszkańcami, którzy jeżdżą samochodami Gen 1 od WIELU lat, hamulce zawsze były słabym punktem na naszych lokalnych torach podczas jazdy na czas TT. Przy okazjonalnym użytkowaniu to inna historia. Jeśli jedziesz mocno, po prostu nie wytrzymają długo.

Przykładowe okrążenie Sebring

To jest przykład okrążenia Sebring... w ten weekend miałem silny wiatr czołowy, ponieważ prosta zazwyczaj ma prędkość 122-125 mil na godzinę i na tym okrążeniu osiągnąłem tylko 118.
Zastanawiam się, czy kanały chłodzenia hamulców Verusa pomogą w przypadku materiałów eksploatacyjnych. Ale czuję, że szok termiczny tarcz hamulcowych spowoduje ich pękanie tak samo łatwo, jak jazda z bardzo wysoką temperaturą.

Zdjęcie poniżej nie jest moim zdjęciem, ponieważ zostało mi przesłane przez kolegę, którego znajomy ma GR. To jest zużycie tarczy po około 2 dniach jazdy po torze z klockami wyścigowymi i oponami 200tw w Sebring. Nie jestem pewien, czy kierowca jest na tym forum, czy nie i może podać dokładne szczegóły.

Zdjęcie poniżej nie jest moim zdjęciem, ponieważ zostało mi przesłane przez kolegę, którego znajomy jeździ swoim GR. Z tego, co mi powiedziano, to zużycie tarczy po około 2 dniach jazdy po torze z klockami wyścigowymi i oponami 200tw w Sebring. Nie jestem pewien, czy kierowca jest na tym forum i mógłby podać więcej szczegółów.

Rozmawiając z kilkoma osobami, które śledziłem z GR (większość z Sebring), wszyscy wspominali, że klocki i tarcze wyścigowe wytrzymują nie dłużej niż 2-3 wydarzenia. Jak wspomniano, Sebring jest bardzo wymagający dla hamulców i oczywiście wyniki mogą się różnić. Samochody te były również prowadzone przez instruktorów z dużym doświadczeniem.

Zdjęcie poniżej nie jest moim zdjęciem, ponieważ zostało mi przesłane przez kolegę, którego znajomy śledzi swojego GR. Z tego, co wiem, to zużycie tarczy po około 2 dniach jazdy po torze z klockami wyścigowymi i oponami 200tw w Sebring. Nie jestem pewien, czy kierowca jest na tym forum i może podać więcej szczegółów.

View attachment 32659
Założę się, że te klocki hamulcowe nigdy nie zostały obrócone. Aby uniknąć tak poważnego rowkowania, można zamienić klocki stronami i na zewnątrz. To znacznie pomaga przedłużyć żywotność klocków hamulcowych i tarczy.

Wygląda na to, że klocki mogły się w 100% zużyć, a płytka nośna zetknęła się z tarczą.

Właśnie zauważyłem, że na dole tarczy jest pęknięcie na całej powierzchni.
Niestety, nie znam wszystkich szczegółów, jak doszło do takiego stanu i mogę tylko spekulować. Oto to pęknięcie na dole z bliska.

Image

Nie trzeba dodawać, że hamulce AP Racing są już na mojej liście dla tego samochodu. Jestem tylko niezdecydowany, który dokładnie zestaw.

41 - 59 of 64 Posts